AKTUELNO

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler podržava kombinaciju različitih vrsta vakcina, navodeći da se tako postiže potpunija zaštita.

Šekler kaže da je još dok je vakcinacija bila samo u najavi rekao da ne treba bežati od kombinacije vakcina i da je za osobe koje su preležale kovid bolje da prime inaktivisanu vakcinu, a za one koji nisu živu, pa inaktivisanu.

- Vakcine su pravljene ,sa istim sojem virusa, ali na različite načine i prave različite mehanizme zaštite, odnosno stimulišu različite delove imunog sistema, onda je logično da će kombinacija praviti potpuniju stimulaciju imunog sistema i dobiće se klompletnija zaštita u smislu humoralnog imuniteta - to su antitela i celularnog - to je produkcija limfocita koji ubijaju virus - objasnio je Šekler.

On je naveo da je možda trebalo uspostaviti bolji redosled primanja vakcina.

Kada kombinujete bitno je koja ide prva, a koja druga, da bi se dobio maksimum. Sada je za neke kombinacije kasno, moraju da otpadnu, ograničen je broj kombinacija. Tačno znamo koje kombinacije bi mogle da daju veći efekat - rekao je Šekler.

Foto: TV Pink Printscreen

Ponovo je izrazio spremnost da se na njemu testiraju različite kombinacije vakcina.

- U nekim zemljama je Astrazeneka je iz nužde menjana Fajzerom, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je pravljena kombinacija da se posle Sinofarma uzme Fajzer ili Astrazeneka, u Bahreinu da treću dozu Sinofarma mogu da zamene Fajzerom, možda bi mogli da nam dostave podatke...Međutim, najbolje je sprovesti svoje istraživanje - istakao je Šekler.

Kako je pojasnio, negde će neka grupa imati drugačiji imunitet zbog okruženja i prostora na kojem živi.

- Ne bi me začudilo da neko ko živi u nekoj arapskoj zemlji, gde je svuda pesak, nema polena, biljaka, ambrozije da ima drugačiji imuni sistem koji nije podložan lakoj reaktivnosti - napomenuo je Šakler.

#Milanko Šekler