AKTUELNO

Završena je sednica Kriznog štaba na kojoj se razmatrala trenutna epidemiološka situacija u Srbiji.

Posle sednice, medijima se obratila dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, socijalna i boračka pitanja, ali i članica Kriznog štaba. Na samom početku dr Darija je rekla da su godišnji odmori u toku, leto je ali da virus nije na odmoru, on je tu! Doktorka je dodala da poslednjih dana beležimo blagi rast novozaraženih kao i da svakog dana nažalost ima i preminulih građana.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poslednjih dana u Srbiji beležimo blagi rast! Situacija sa koronavirusom stabilna, ali moramo da povećamo obuhvat vakcinacije, to nije samo individualna, već kolektivna odgovornost. Vakcina spašava živote, ta mera može da sačuva vaše živote - rekla je Kisić.
U Srbiji je bar jednom dozom vakcinisano 2.772.927, a kompletno je vakcinisano 2.642.507, to je 49 odsto punoletnih građana ali taj procenat nije dovoljan da što spremniji dočekamo jesen - dodala je ministarka.

Foto: TV Vesti

Proizvodnja je počela i na to smo ponosni - rekla je Kisić, kada su je pitali za proizvodnju vakcina u Srbiji.

O TREĆOJ DOZI I POOŠTRAVANJU KONTROLA:

Kisić kaže kako možemo da pobedimo virus, zahvaljujući vakcinama, a zatim je dodala i kako još uvek nema potrebe za trećom dozom. Ističe i da je važno da se svi vakcinišu, zbog čega je još jednom apelovala na građane da to učine.

Treća doza, ukoliko se pokaže da je potrebna, nam neće uvećati kolektivni imunitet. Ciljna grupa nam je ona grupa koja nije primila nijednu dozu. Sada u ovom momentu, nije to prioritet. Da li će biti potrebna treća doza? Još uvek se rade istraživanja gotovo u svakoj zemlji. Zadatak svih nas je da, ukoliko poznajete osobe koje nisu primili nijednu dozu, da utičete i apelujte na njih, jer na taj način štite živote svih danas. Na dohvat ruke nam je pobeda nad ovim virusom. Imamo oružje za pobedu na dohvat ruke! - rekla je Kisić.

Kada je reč o pooštravanju kontrola, Kisić kaže kako je primeto da su se ljudi opustili i da neki više ne nose maske u tržnim centrima, prevozu i prodavnicama, zbog čega će biti pojačane kontrole.

Uočeno je da u tržnim centrima i u javnom prevozu ima kršenja mera. Nažalost moraćemo ponovo da pojačamo kontrolu. Te represivne mere i kažnjavanje nisu popularne, ali izgleda da su one u nekim situacijama jedini način da se poštuju mere. Kazne nisu popularna mera, ali moraćemo da pooštrimo mere kako bismo sprečili širenje zaraze. Jesu visoke temperaure, jeste da nam smeta maska, ali nažalost moraćemo da pojačamo kontrole. Te represivne mere su izgleda jedini način da se one poštuju - navela je Kisić Tepavčević.