AKTUELNO

Pinkov razvojni istraživački centar PR-DC je pre dva dana proslavio svoj prvi rođendan i predstavio prvi srpski dron pod nazivom RV20.

Miloš Petrašinović, vazduhoplovni inžinjer, rekao je da su su proteklih 365 dana trudili da naprave neke letelice, i da su uspeli da iskoriste priliku da spoje obeležavanje prve godišnjice rada sa predstavljanjem letelice RV20.

„To je letelica koja ima 6 rotora koji joj omogućavaju let.

Foto: printscreen tv vesti

Tehnički zahtev je bio da može da nosi teret od 20 kilograma 30 minuta“, rekao je Petrašinović.

Kako kaže, prvi put je u Srbiji proizveden dron, i dodao da je ovaj projekat trajao oko 9 meseci, kao i da u svetu ti projekti traju između 2 i 5 godina.

„Ovo je prvi dron koji se proizvodi serijski, sve delove proizvodimo unutar kompanije. Savladali smo tehniku i tehnologiju za serijsku proizvodnju“, rekoa je Petrašinović.

Foto: printscreen tv vesti

Mihajlo Petrović, vazduhoplovni inžinjer, rekao je da je ova letelica specifična jer je izgrađena od kompozitnih materijala koje kako kaže, karakteriše izuzetna čvrstoća u odnosu na njihovu malu masu.

„Svi težimo da imamo što lakšu a što čvršću letelicu. Uspeli smo da razvijemo proizvodnju celokupnih delova na ovoj letelici, što ranije nismo imali priliku“, rekao je Petrović.

Kako kaže, ovaj dron nosi 20 kilograma korisnog tereta, i dodaje da ovim dronom može da se dostavi nešto što ima ozbiljniju masu do nepristupačnih terena.

Foto: printscreen tv vesti

„Ovo su profesionalne letelice koje služe za specijalne misije. Mogli smo da vidimo da jedna ovakva letelica može da ispusti loptu i da gasi požar. Ona je na granici mase, došli smo na masu koja može da se iskoristi za neke karakteristične misije“, rekoa je Petrašinović.

Ističe da će konkretno za Pink koristiti da nosi filmske kamere, koje će, dodaje, pomoći pri boljim kadrovima.

Foto: printscreen tv vesti

Kako kaže, na primer, ovakva letelica može da ponese čitav alat za jednog vatrogasca.

„Mogu da se spasu životi ljudi. Ovakve letelice su i deo sistema nadzora, mogu brzo da registruju ako je došlo do nekog incidenta. Može da se odnese spasilačko odelo, voda, hrana ili nešto treće“, rekao je Petrašinović.

Autor:

#Dron

#PR-DC