AKTUELNO

Ne dajte da vas prevare!

U jeku turističke sezone i odmora nekoliko državljana Srbije doživelo je veliku neprijatnost kada se ispostavilo da će umesto u apartman na grčkoj obali - morati da idu u policiju. Naime, muškarac s područja Bosne i Hercegovine se već duže vreme na društvenim mrežama predstavlja kao vlasnik apartmana, ali nakon što mu klijenti uplate novac preko Vestern Uniona, on ih blokira, ugasi profil i nastavlja s daljim pecanjem porodičnih ljudi željnih odmora.

Prevara je otkrivena kada se jedna od oštećenih javila administratorima Fejsbuk grupe Live from Grecce s molbom da se njeno iskustvo objavi, a u nameri da druge spase neprijatnosti. Žena je takođe htela i da se utvrdi koliko porodica je prevareno od strane Slađana J. s područja Bosne i Hercegovine.

Razrađena prevara

Naime, on se na ovoj društvenoj mreži oglašavao kao vlasnik apartmana, prvo u Pefkohoriju, a onda i u Haniotiju, gde je za ime profila birao imena nepostojećih vila. Do ovog trenutka, postoji saznanje da je izvršio tri prevare i jedan pokušaj prevare. "Blic" je imao uvid u dve prepiske u kojima je izvesni Slađan uspeo da protivzakonito prihoduje 900 evra, po 450 evra od dve porodice, a prema rečima jedne od sagovornica koja je pristala da anonimno iznese svoje neprijatno iskustvo, jednoj žrtvi, sa kojom je ona bila u kontaktu nakon što je sve izašlo na videlo, uspeo je iz novčanika na isti način da izvuče čak 700 evra.

Prilikom oglašavanja, Slađan je koristio slike luksuznih i modernih smeštaja iz Grčke i Hrvatske proglašavajući ih za smeštaj u Pefkohoriju, odnosno Haniotiju. Kada bi došao do žrtve, princip rada je bio isti. Kroz razgovor im je sugerisao kako je jeftinije po njih da mu uplate celokupnu sumu na račun, jer tako ostvaruju popust na ležaljke, kako na bazenu u sklopu hotela, tako i na plaži u blizini apartmanskog smeštaja.

Nakon što se apel pojavio u javnosti zahvaljujući administratorima grupe Live from Greece koji žive i rade na teritoriji Pefkohorija i Haniotija, utvrđeno je da se apartmani za koje je Slađan J. slao lokacije, pa čak i slike sa Gugla, koje je sam ubacivao u ovaj pretraživač, ne poklapaju ni sa imenima, ali ni sa izgledom apartmana koje je oglašavao i nudio turistima iz Srbije.

Nakdandu za letovanje potraživao je uplatom preko servisa za slanje novca. Naime, on je oštećenima slao fotografiju kartice s logotipom, ime i matični broj, tražeći od njih da mu uplate novac. U oba slučaja dao je različite lokacije, kao i matične brojeve. Kada bi se transakcija izvršila i on javio da je novac podignut, nastupilo bi isti scenario. Komunikacija bi se vremenom smanjivala, kako se bližio datum putovanja, a na kraju, kada bi ga pitali za informacije vezane za popunjavanje PLF-a, Slađan J. bi gasio telefon i brisao profil sa koga se oglašavao.

"Poslao nam je slike, smeštaj nam se dopao"

U razgovoru za Blic, sagovornica iz Beograda koja je želela da ostane anonimna ispričala je kako je došlo do kontakta s prevarantom sa područja Bosne i Hercegovine.

- Oglašavao se na grupi pa sam ga tako našla. Kontaktirala sam sa njim preko profila Apartman Grcka. Informativno sam ga pitala da li ima slobodan smeštaj i koja je cena, on je rekao da ima i da je cena 45 evra ako se ide na 10 dana, a 50 evra ako se ide na manje od 10 dana. Poslao nam je slike smeštaja, vila je bila na plaži, nama se to dopalo i cena nam je isto odgovarala.

Nakon načelnog dogovora koji je išao pismenim putem preko Fejsbuka, a u kojem im je pokazao "smeštaj" u Grčkoj, "Slađan" je započeo razgovor oko novca. Ono što naša sagovornica u tom trenutku nije znala jeste činjenica da je umesto slika apartmana u Grčkoj, gledala fotografije jednog od odmarališta u Hrvatskoj, koji je stilom podsećao na kuće i apartmane karakteristične za grčku obalu.

- Rekao nam je da mu uplatimo što pre ako želimo da rezervišemo smeštaj, da možemo da uplatimo 30% ili celu sumu ako želimo i ležaljke, s tim da je ogromna gužva i da oni imaju privatnu plažu ali izdaju ležaljke koje su dnevno 15 evra. Mi smo mu uplatili ceo iznos jer nam se više isplatilo tako nego da plaćamo dnevno. Novac je podigao ubrzo posle uplate, posle toga je komunicirao normalno, s tim što smo mu tražili da nam snimi apartman.

U trenutku kada su ga pitali za izgled smeštaja, "Slađan" je počeo da izbegava komunikaciju, s obrazloženjem kako je zauzet pošto ima puno posla.

- Kako nam je rekao, bio je zauzet, stalno je vozio i odvozio goste. Čuli smo se na audio-pozivu i delovao je normalno i uverljivo. Posle sam mu tražila kontakt telefon i poslat mi je, s tim da ga zovem samo ako je neophodno i da nema više vremena za dopisivanje, pošto mora da da ide po goste. Naš dolazak u njegov apartman, bio je ugovoren za 27.7.

Po već razrađenom šablonu, prevarant je poslao svoj matični broj, ime, karticu, što je, kako nam je rekla, njoj bilo dovoljno da mu poveruje. Da od mora ove godine neće biti ništa, makar kada se radi o letovanju kod Slađana J, shvatila je kada je njegova prevara izašla na videlo.

- Poslao mi je matični broj, mislila sam da je to dovoljno. Bilo mi je sumnjivo kada sam videla da izbegava da pošalje video apartmana i onda sam pročitala na grupi obaveštenje o prevari i shvatila sam da smo i mi deo prevare, s tim što je nama predstavljao drugu vilu koja se navodno zvala Vila Jovana - kaže Beograđanka.

Kako nam je rekla, protiv Slađana J. podneće prijavu zbog prevare, iako ne veruje da će uspeti da povrati novac koji su ona i suprug uplatili. Nada se samo da će on biti priveden pred lice pravde, te i adekvatno kažnjen za svoju prevaru kojom je oštetio nepoznati broj građana Srbije.

"Nestao je sa mesindžera i Vocapa"

Po ustaljenom šablonu prevare, Slađan J. je i njoj ponudio dve opcije, avansnu uplatu, ali i uplatu celokupnog iznosa aranžmana, s tim što će na taj način dobiti na korišćenje ležaljke na bazenu u sklopu smeštaja i na samoj plaži gratis.

- Čuli smo se oko tri sata preko poruka, on mi je sve lepo objasnio, rekao da vila ima bazen, te i da ako uplatimo odmah ceo iznos, imamo ležaljke gratis, a da su ovako, ako uplatimo samo avans, 15 evra po danu. Išla sam logikom nikada nikoga u životu nisam prevarila, zašto bi iko mene, te sam pristala na to da mu isplatim celu sumu unapred. Jer, znate, tih 15 evra po danu je puno, ovako nam je dosta značilo - kaže prevarena Srpkinja.

Kada je novac uplaćen na ime Slađana J. , počele su da se dešavaju čudne stvari, ali koje našoj sagovnrici i dalje nisu palile crvenu lampicu. Kao i u prvom slučaju, on je počeo da ne odgovara revnosno na pozive i poruke, a i kada je to činio, bilo je to kratko i na brzinu.

- Kada sam mu uplatila novac, čuli smo se još u nekoliko navrata. Bila je neka priča da će možda ponovo biti zatvaranja granica za naše turiste i interesovalo me je šta se dešava. Zvala sam ga dva puta, nije mi se javio. Mislila sam, ok, sezona je, gužva je, radi, javiće se. Javio se tek 11. jula, nakon dva dana. Tu sam se malo smirlila.

Da nešto zaista nije kako treba, shvatila je nakon par dana, pošto je bosanski broj koji je Slađan J. koristio na Vocapu, bio neaktivan.

- Okrenem broj direktno, jer se nije javljao na poruke koje sam slala na Vocap. Nije se javljao par dana, opet razmišljam, bosanski broj, verovatno ima grčku karticu, ali broj na Vocapu može da ostane na drugom, nije to neki problem. Verovatno se zato ne javlja. Ali đavo mi ne da mira, pozovem ujaka koji radi pri policiji i sve mu objasnim. Al' opet, razmišljam, možda se javi, već se nije javljao neko vreme, neću da pravim frku i dramu - priča.

Pre nego što je uputila poruku Fejsbuk stranici "Live from Grecce", ona je ponovo pokušala da stupi u kontakt sa Slađanom. Tada je shvatila da mu je nalog koji je koristio na Fejsbuku, deaktiviran.

- Ceo dan sam ga zvala. Onda sam uzela da mu pišem na Fejsbuk, gde smo se prvi put čuli. Slučajno sam pogledala sliku na profilu i primetila sam da je bela, a tu je ranije stajala slika vile. Tada sam shvatila da smo prevareni. Kucala sam posle toga na svim grupama vezanim za Grčku ime njegove vile, njegovo ime, ali mi ništa nije izašlo.

Nakon svega, ona, suprug i njihovo dete ipak su odlučili da idu na more i to istog datuma kada im je ugovoren smeštaj preko prevaranta iz Bosne i Hercegovine. Kako nam je rekla, podneće prijavu protiv Slađana J. i nada se da će policija Srbije i Bosne i Hercegovine brzo da ga locira i privede.

- Ovo nam je bilo za nauk. Ponovo smo uplatili more, ali ovaj put preko agencije. Idemo čak i istog datuma i u isto mesto, Pefkohori.

#Grčka

#Prevara