AKTUELNO

Oluje su tipične za letnji period, ali su se usled klimatskih promena pojavile i superćelijske oluje.

Ovih dana našu zemlju, ali i region, pogodile su vremenske nepogode, koje su odnele i živote. U Bugarskoj je pet osoba preminulo od posledica visokih temperatura, u Hrvatskoj su registrovane žrtve nevremena, a u četvrtak je u Novom Sadu poginula jedna žena, nakon što je vetar oborio drvo, koje je palo na njen automobil.

Oluje su sve češće i jače u našem regionu, a kako ističu meteorolozi, one su posledica klimatskih promena.

Goran Mihajlović, načelnik prognoze vremena, objasnio je da su letnje oluje uobičajene, te da se često javljaju i superćelijske oluje, ili takozvane super oluje, koje "protutnje" za pola sata ili sat vremena, za koje vreme ljudi mogu da prekinu svoje aktivnosti na otvorenom i tako sačuvaju svoju bezbednost.

Foto: TV Pink

- Super oluje su ozbiljne vremenske nepogode, ali ne nešto što je neuobičajeno za ovo doba godine - objasnio je Mihajlović za televiziju Pink.

Goran Pejanović iz Sektora za klimatske promene objasnio je da su klimatske promene najzaslužnije za sve češće pojave super oluja.

Najvažniji saveti za zaštitu od groma:

- sakrijte se u zatvorenu prostoriju sa metalnim oivičenjima, gromobranom i zatvorite vrata i prozore - skupite noge, držite se dalje od utičnice - siđite u udolinu ili kanal - uđite u automobil - čučnite na otvorenom - kišobran sa metalnim vrhom posebno privlači grom, ali nećete biti mnogo zaštićeniji ako ga skupite  - isključite svu tehniku iz zida u kući ili stanu ili stavite specijalnu zaštitu na ove instalacije

- Atmosfera je toplija, ali i okean. Tope se glečeri, a kada bi se otopio onaj na Islandu, nivo mora bi porastao za 43 centimetara. Topliji okean dozvoljava više isparenja u atmosferu, pa samim tim imamo više padavina i oluja - objasnio je Pejanović.

Foto: TV Pink

Mihajlović je istakao da se sa preciznošću od dan ili dva unapred mogu predvideti super oluje.

Pročitajte još: BLOKIRAN AUTO-PUT! Vozači zarobljeni na putu zbog OGROMNE GUŽVE I RADOVA!

- Kada počne da se formira nešto što može prerasti u super oluju, izdaje se takozvano hitno upozorenje. Ono se odnosi na određeni region i dosta je precizno kada je reč o lokaciji na kojoj će se pojaviti. Dobro je da takve oluje ne traju predugo, te da se na osnovu prognoze mogu organizovati aktivnosti, čime se smanjuje verovatnoća od materijalne, ili bilo koje druge štete - rekao je Mihajlović za televiziju Pink.

Kako je dodao, nepogode se dešavaju svuda u svetu, te ni Srbija nije zaštićena, stoga treba očekivati da u letnjem periodu bude oluja, pljuskova, grmljavina i nevremena.

Foto: TV Pink

Kada je reč o prognozi vremena za naredne dane, Mihajlović je otkrio da nas posle ovog prijatnog zahlađenja i obilnijih padavina koje smo juče imali, od sutra očekuje stabilizacija vremena, a do kraja nedelje temperature će biti prijatne, do 32. podeljka Celzijusove skale.

- Od sledeće nedelje temperature će opet biti sve više. Padavine će ovog leta biti manje od prosečnih, a temperature više - rekao je Mihajlović, dodajući da će septembar biti takođe topao i sa manje padavina nego inače.

#Oluja

#RHMZ

#Vreme

'