AKTUELNO

Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski bio je novinar i vojnopolitički komentator.

Preminuo je u 71. godini od srčanog udara u svom domu u Beogradu, na godišnjicu zločinačke akcije “Oluja”.

Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine.

Njegov otac je bio oficir Kraljevine Jugoslavije. Kao potporučnik zarobljen je u Grčkoj. Četiri godine je bio u logoru u Nemačkoj. Posle rata, bio je oficir u JNA.

Vojnopolitički komentator je u Karlovcu završio osnovnu školu, u Trebinju srednju a u Zagrebu je završio pravni fakultet.

Tetka mu je bila Biljana Plavšić, bivša predsednica Republike Srpske.

Kao novinar Miroslav Lazanski je pisao za zagrebačke listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. je prešao u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački “Start”, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je deset knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu, Libiji itd.

Intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa i generala Džona Galvina. Takođe je intervjuisao maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva, komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova, ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova, komandanta sovjetske ratne mornarice i tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta.

Bio je kolumnista dnevnih novina Politika gde je mahom pisao o vojnim i političkim temama.

Preminuo je u 71. godini od srčanog udara u svom domu u Beogradu.

Autor:

#Miroslav Lazanski