AKTUELNO

Specijalni sud za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova od danas je spreman za rad.

Specijalni sud za ratne zločine bivših visokih oficira Oslobodilačke vojske Kosova je poslednji pokušaj međunarodne zajednice da procesuira zločine koje su pripadnici OVK učinili nad Srbima i drugim nealbancima i Srbija će u tom postupku pomoci, izjavio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Nakon usvajanja Pravilnika o postupku i dokazima, koji je kompletiran prošle nedelje, Specijalni sud za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova od danas je spreman za rad, a prištinski mediji prenose da se sada može očekivati podizanje prvih optužnica specijalnog tužioca.

Drecun je, rekao da je radna grupa, koju je osnovao skupštinski odbor, prikupila sve podatke koje imaju naše nadležne službe u vezi sa ratnim zlocinima OVK na Kosovu i da će ih staviti na raspolaganje specijalnom tužilaštvu na Kosovu.

Pročitajte još: RODITELJI UKRADENIH BEBA ZA PINK: Ne zanima nas novac, HOĆEMO ISTRAGU I ZAŠTITU (VIDEO)

- Mi pre svega zahtevamo kažnjavanje onih koji su odgovorni za ratne zločine bez obzira na nacionalnost. Ne sme da se vrši diskriminacija žrtava i specijalno tužilaštvo je poslednji pokušaj međunarodne zajednice da se na Kosovu procesuiraju ti zlocini - rekao je Drecun.

On misli da neće biti politickih pritisaka na rad tog tužilaštva i da ce na početku biti podignuta jedna velika optužnica, na kojoj ce se naći ključni komandanti OVK.

Međutim, problem će biti ako se na važne pozicije u vladi Kosova nakon pregovora, rasporede upravo oni koji bi mogli da se nadu na toj optužnici.

- Rasplet koji se može desiti u političkom životu na Kosovu i Metohiji je da se koalicija oko Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja rasporedi na ključne pozicije, a onda bi specijalno tužilaštvo došlo u specifičnu situaciju, da ako podigne tu veliku optužnicu, da se na njoj nadu članovi vlade, što može opet da dovede do destabilizacije - rekao je Drecun.

#Kosovo

#Milovan Drecun

#OVK

#Sud

'