AKTUELNO

Kovid propusnice su neophodne, ocenjuje dr Bekić i očekuje da vrlo brzo budu uvedene u Republici Srbiji.

Srbija je uveliko u četvrtom talasu koronavirusa, o čemu svedoči činjenica da smo pre tri nedelje imali 120 zaraženih na dnevnom nivou, dok smo sada na više od 1.000 za 24 sata, izjavio je za Pink direktor Doma zdravlja Savski venac i direktor vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu dr Zoran Bekić.

Virus se, kaže, vratio, širi se i sve što je bilo predviđeno da će se dešavati krajem avgusta i početkom septembra – dešava se sada. Bolnice se ubrzano pune, a kolektivnog imuniteta nema jer nije vakcinisan dovoljan broj ljudi.

Foto: TV Pink Printscreen

Na pitanje da li preporučuje restriktivne mere ili kovid propusnice, dr Bekić odgovara:

Sigurno je da je bolje upustiti se u kovid propusnice iz nekoliko razloga. Oni koji su bili odgovorni i vakcinisali su se, sada ne treba da budu taoci onih koji nisu hteli da prime dozu. S druge strane, restriktivne mere se primenjuju tokom borbe sa virusom, a do pojave vakcine: imamo s jedne strane vakcinaciju, a sa druge restriktivne mere i izolaciju. Pa, zar nije bolje da se vakcinišemo i uradimo ono što je civilizacijsko dobro i tekovina, i na taj način se spasimo od bilo koje virusne infekcije? Vakcinacijom bismo se izvukli iz trenutne situacije koja, kako sada izgleda, neće biti dobra.

Dodaje i da su kovid propusnice neophodne i očekuje da vrlo brzo budu uvedene u Republici Srbiji. Kovid propusnice će, ocenjuje, ujedno ubrzati vakcinaciju.

Vakcinacija se, kaže dr Bekić, i dalje odvija usporeno, a Delta soj se i dalje širi i uglavnom ga ima na turisičkim destinacijama. Više od 90 odsto obolelih u Srbiji su, kaže Bekić, zaraženi Delta sojem, a skoro 90 odsto zaraženih i hospitalizovanih nije vakcinisano.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ispričaću jedan slučaj iz pedijatrijske ambulante ovih dana. Otac i majka su se vratili sa odmora i došli u ambulantu, kovid su pozitivni, a sa njima je i dete sa visokom temperaturom. U tom trenutku su majka i otac spremni na sve, uplašeni su i žele i da se vakcinišu, ali je već kasno. Nastupaju strah i neizvesnost, i nije mi jasno zašto mora da dođe dotle, kada su vakcine dostupne na svakom koraku – kaže dr Bekić.

Ocenjuje da je nedopustivo da se zdravtsveni radnici ne vakcinišu jer oni moraju biti odgovorni prema pacijentima i svojim bližnjima. 

Ceo razgovor sa dr Bakićem pogledajte u nastavku:

#Zoran Bekić

#koronavirus