AKTUELNO

Ko treba da primi treću dozu vakcine, koliko traje imunitet posle preležane korone i treba li da proveravamo antitela – odgovore na ova pitanja dala je imunolog iz INEP-a! Od sutra počinje vakcinacija trećom dozom vakcina protiv korone, a ko treba da ih primi je govorila imunolog Instituta za primenu nuklearne energije dr Ljiljana Sofronić.

Moja preporuka je da se prati savet lekara, stručni tim za imunizaciju je dao svoje preporuke, to je minsitarka Darija Kisić prenela javnosti. Dakle, što se imunologa tiče, za nas je važno da pratimo imunski odgovor. U ovom trenutku jeste za preporuku da se kod onih koji su ugroženi bilo zbog bolesti koje imaju ili godina, da ta treća doza i zavisno od toga koju su vrstu vakcine primili, verovatno će dobiti istu, a neki će moći da se odluče za kombinaciju druge vakcine. Pratićemo kakve će preporuke biti, za sada je vrlo uzak krug posavetovan da primi treću dozu, navodi Sofronić.

Vakcine nas štite tako što stvaraju antitela, a mnogi koji se vakcinišu proveravaju da li ih imaju. Nema potrebe da se to radi, a dr Sofronić je objasnila i zašto.

Foto: Unsplash.com

"Da ponovim, ljudi najčešće razmišljaju da li imaju antitela. Ta antitela stvaraju ćelije, ćelije koje su u sastavu našeg imunskog sistema i kojih ima više vrsta. Nije dovoljno pratiti samo antitela u krvi, potrebno je analizirati razne vrste ćelija koje su prisutne, videti da li su one uspešno aktivirane vakcinom i spremne za borbu protiv virusa. Ono što je još važno je otkriti koliko tih ćelija pamti taj susret sa virusom jer naš imunski sistem je jako pametan, pamti, ima memoriju i on je u stanju da dugo pamti. Tako da oboleli, oni koji su ozdravili od infekcije kovida imaju najmanje godinu dana zaštitu, a mi ćemo pratiti koliko dugo te ćelije traju nakon raznih vrsta vakcina".

Doktorka ističe da nije potrebno proveravati nivo antitela jer čak i kada antitela nema, to ne znači da vakcina ne deluje.

Pojedinci ne treba da prate ništa, oni mogu da odrede antitela, ali kada antitela nestanu, to nije znak da organizam nije sposoban da se bori protiv korona virusa jer organizam pravi samo ono što mu treba, kad mu treba. Ćelije koje pamte čekaju i kada dođe do susreta sa virusom one podstaknu sve druge ćelije iz sastava imunsog sistema da se probude i napadnu virus i unište ga".

#vakcinacija