AKTUELNO

Samo pukom srećom izbegnuta je tragedija u ataru ivanjičkog sela Devići podno planine Golije, kada je čoveka dok je vraćao ovce sa ispaše napao medved. Vukosav Popović (66) jedva je izvukao živu glavu, bežeći od kandži opasne životinje.

Stric je oko pola sedam skupio stado i krenuo ka kući, kada je ugledao stravičan prizor. Mečka je bila ispred njega i jela zaklano jagnje iz stada, za koje nije ni primetio kad ga je napala i odvojila. Ostao je zatečen, a onda ga je medved primetio“, priča za RINU Ratko Polovina, sinovac.

Kako kaže, njegov stric je potrčao koliko ga noge nose ne misleći ni na stado koje se vrlo brzo razbežalo, samo da bi izvukao živu glavu.

Čim ga je primetio, medved je krenuo za njim. U tim momentima čovek dobija očigledno neku nadljudsku snagu i nekako je uspeo da mu pobegne, jer da ga je dohvatio ko zna šta bi sve bilo. Stric je prošao bez povreda, ali je pod velikim stresom jer je i sam svestan u šta je moglo da se pretvori obično predvečerje i čuvanje ovaca“, kaže Ratko.

Inače, ovo nije prvi put da u podgolijskom kraju medvedi prilaze sve bliže kućama i ljudima. U junu je napao poštara, a pre nepunih mesec dana i mlađu ženu koja je izašla do jedne česme na Goliji da natoči vodu. Oboje su uspeli da pobegnu od zveri u poslednjem trenutku.

Medveda je uvek bilo, ali se nikad sa njima nismo susretali. Plašili su se ljudi i bili duboko u šumama u koje niko sve i da je hteo nije mogao ni da zađe, niti njima da prođe. Ovog leta situacija je kulminirala, jer za samo dva meseca desila su se tri napada od strane medevda na čoveka. Plašim se da neki od njih ne završi tragično. Postali su veoma gladni i izgleda ničega se ne plaše. Samo im je cilj da pronađu hranu“, rekao je Ratko.

Autor: