AKTUELNO

Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola od 1. septembra će se, po svemu sudeći, obavljati regularno u školskim klupama, časovi će trajati 45 minuta, a odeljenja se neće deliti po grupama.

Epidemiološka situacija će se pratiti na dnevnom nivou, a škole će se, zavisno od broja zaraženih učenika i nastavnika, razvrstavati u tri zone - zelenu, narandžastu i crvenu, po principu semafora.

Ovaj predlog je Ministarstvo prosvete, nakon konsultacija sa prosvetnim sindikatima, prosledilo kriznom štabu, koji će ove sedmice zasedati i doneti konačnu odluku i protokole za obavljanje nastave u novoj školskoj godini. To je za Kurir potvrdila Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika. - Prema sadašnjim predlozima, deca bi trebalo da se vrate u školske klupe na vreme, 1. septembra, i da časovi traju 45 minuta. Smatramo da ovo jeste najbolje rešenje za đake i nastavnike, a kako će tačno početi školska godina, pokazaće uputstvo nadležnih. Mi se za sada spremamo za to kako je najavljeno - da se deca vrate u klupe, a da časovi traju 45 minuta i da sve funkcioniše po principu semafora - rekla je Jankovićeva i dodala:

Međutim, tu se javljaju problemi koji su bili i pre kovida, a to je veliki broj đaka, nastavnika u odeljenju, s obzirom na to da, prema najavljenom predlogu, odeljenja neće biti podeljena. Naravno da je obavezno poštovanje epidemioloških mera, nošenje maske i dezinfekcija ruku, ali se zasad čekaju detalji struke o tome kako će se primenjivati pomenuti princip. Prema njenim rečima, model semafora je već sprovođen u mnogim evropskim zemljama, po kome se postavljaju granice broja zaraženih i na osnovu toga se određuje model nastave.

- Škole koje su u zelenoj zoni imaju tradicionalni model nastave. Sva deca su u klupama i časovi traju 45 minuta. Što se tiče škola koje su u žutoj, odnosno narandžastoj zoni, oni jedan dan idu u školu, a drugi dan imaju onlajn nastavu. Škole koje su u crvenoj zoni imaju kompletnu nastavu onlajn. Zone će se određivati prema procentima zaraženih đaka, pa će, okvirno, u zelenoj zoni biti škola koja ima manje od pet odsto zaraženih, u narandžastoj ona koja ima između pet i 10 odsto inficirane dece, dok će u crveni pojas ući škola koja pređe dvocifreni procenat zaraženih učenika - objasnila je Jankovićeva, i dodala da će uputstvo pokazati kako i kada će se vršiti presek stanja, ali da će škole na dnevnom nivou izveštavati školske uprave o stanju.

#škola