AKTUELNO

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je danas osnovnim i srednjim školama stručna uputstva za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada za novu školsku godinu od 1. septembra.

Ministarstvo je poslalo i priloge u vezi sa primenom epidemioloških mera u školama, kojima se uređuju pitanja organizacije i sprovođenja obrazovno-vaspitnog rada u uslovima koji zahtevaju primenu preventivnih mera u borbi protiv kovida.

Direktori ustanova su u obavezi da svim zaposlenima u školi i roditeljima učenika omoguće da se blagovremeno upoznaju sa sadržajem odgovarajućeg stručnog uputstva, kao i da dogovore načine komunikacije radi dosledne primene dogovorenih mera.

Takođe, kako se navodi, imajući u vidu poseban značaj početka školske godine za učenike prvog i petog razreda u osnovnoj i prvog razreda u srednjoj školi, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prvih susreta odeljenjskih starešina i nastavnika sa učenicima.

I to tako da se primene sve mere zaštite od širenja virusa - fizička distanca, zaštitne maske, spoljašnji prostor škole, veliki unutrašnji prostori, predstavljanje i razgovori u manjim grupama, pauze između sastanaka sa obaveznim merama za čišćenje i pripremu prostora i druge mere", navodi se na sajtu Ministarstva.

Dodaje se da će u periodu od 25. do 31. avgusta, na regionalnom ili opštinskom nivou biti održani sastanci sa direktorima škola, kao vid dodatne podrške školama u rešavanju konkretnih stručnih i organizacionih pitanja.

O terminima tih sastanaka direktori škola biće obavešteni posredstvom nadležne školske uprave, navodi resorno ministarstvo.

#mere

#nastava

#škole