AKTUELNO

Najnoviji podaci o epidemiji u Srbiji.

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 2,434 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 8 pacijenata.

Testirano je 14,447 osoba.

Na respiratoru je 65.

Prof dr Miljko Ristić kardiohirurg Instituta za kardiovaskularne bolesti instituta Dedinje ističe da je od samog početka pandemije Dedinje bila jedna od ustanova gde je bilo virusa, sa zaraženim zdravstvenim radnicima, međutim, kako dodaje, sve je prošlo bez hospitalizacije i težih kliničkih slika.

- U Dedinju je registrovano od 50 do 70 zaraženih zdravstvenih radnika, ali svi su to preležali kući. Tada smo naučili sve oko crvene i zelene zone, i na taj način smo uspeli da ne mešamo pacijente koji su potencijalno zaraženi, i oni koji nisu zaraženi - priča Ristić.

TREĆA DOZA VAKCINE

- Mi na Dedinju smo primili prve dve doze u januaru i februaru, prošlo je tih osam meseci, kada Fajzer treba da se primi, što smo mi i uradili. Pre dva dana vakcinisano je 45 ljudi. Nemamo tegobe, neke nus pojave i ostalo... - kaže Ristić.

Kako dodaje, osobe koje bi najpre trebali da prime treću dozu vakcine jesu stariji građani, ljudi sa obljenjima i ostalo, međutim, kako ističe i dodaje treća doza jeste neophodna za sve, pogotovo zbog trenutnog kretanja pandemije i posrasta zaraženih.

Foto: TV Pink Printscreen

VAKCINACIJA NAJMLAĐIH

Ristić ističe da iskustvo sa pandemijom traje skoro dve godine, gde, kako dodaje, iako je primećeno da virus napada starije građane, ipak u poslednje vreme - bolest ne bira.

- Sada ništa više nije iznenađujuće, i da osobe od 12 i 18 godina obole - priča Ristić

Autor: