AKTUELNO

Mionica će ukloniti sve divlje deponije.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo je Mionici 1,9 miliona dinara za sufinansiranje uklanjanje divljih deponija i prevenciju stvaranja novih nelegalnih smetlišta, a opština će iz svog budžeta uložiti još pola miliona dinara. Ugovor su potpisali ministarka za životnu sredinu Irena Vujović i predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Do sada su asfalt dobili Paštrić, Komanice, Velika Marišta, Mratišić, Gornja Osečenica, Gornji Lajkovac, Krčmar-Divčibare, Radobić, Mratišić- Vuletići, Mratišić-Jovanovići, Popadić, Vrtiglav, Tabanović, Brežđe, Berkovac, Tolić.

- Svaki metar asfalta koji napravimo danas, predstavlja ulaganje u bolju budućnost. Stanovnici Mionice imaće do svojih kuća, a opština će ostvariti uštede u budžetu, jer nećemo morati svake godine da investirano u nasipanje tucanika. Većina mioničkih sela nalazi se na brdovitom području pa kiše i bujični vodotokovi razaraju putnu podlogu. Postavljanjem asfalta, ovi problemi će biti prevaziđeni, a mi ćemo osloboditi značajna sredstva za rešavanje drugih važnih prioriteta za naše Mioničane - rekao je Janković.

U Mionici i Banji Vrujci biće izgrađeni prečistači otpadnih voda i 10,5 kilometara kanalizacije.

- Država u Mionicu, samo kroz program "Čista Srbija", investira više od 1,2 milijardi dinara, što je najveća investicija u istoriji Mionice. U narednih 3,5 godine uradićemo više nego što je urađeno u poslednjih 100 godina - rekao je Janković.

- Zahvaljujući podršci Ministarstva i ministarke Vujović, izvršićemo sanaciju divljih deponija koje su veliki izvor zagađenja i pretnja za život i zdravlje ljudi na području naše opštine. Nakon saniranja postojećih deponija preduzećemo preventivne aktivnosti kako ne bi došlo do stvaranja novih - rekao je Janković.

Mionica je ove godine od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobila blizu 15 miliona dinara. Uz podršku Ministarstva od 10,5 miliona dinara u septembru počinje gradnja linijskog parka kod reke Ribnice, koji će biti nova turistička atrakcija. A ministarstvo će finansirati i gradnju reciklažnog dvorišta koje će opštini omogućiti da kompletno smeće sa svoje teritorije pretvori u finansijski potencijal i zaradu. Sav otpad će biti recikliran i pretvaran u sirovinu za reciklažnu industriju, koja će je od reciklažnog centra u Mionici otkupljivati po tržišnim cenama. Otpad iz reciklažnog dvorišta u Mionici završavaće i u Regionalnom reciklažnom centru "Kalenić", čiju gradnju je najavila ministarka Irena Vujović, koja je rekla da je centar "Kalenić" prvi od osam modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom u čiju gradnju će država u narednom periodu uložiti 100 miliona evra.

- Reciklažno dvorište i regionalna deponija omogućiće dvostruku korist za Mionicu i Mioničane. Najvažnije je što ćemo se na kvalitetan, i ekološki prihvatljiv način rešiti kompletnog otpada, a sa druge strane, umesto da nam predstavlja problem, i izaziva zagađenje životne sredine, otpad će se pretvoriti u zaradu, koja će nam omogućiti da obezbedimo dodatni novac za finansiranje ključnih projekata za našu opštinu, i za naše Mioničane. Izuzetno je važno što se Ministarstvo za zaštitu životne sredine opredelilo da ovaj projekat realizuje baš u Mionici. To je potvrda dobre saradnje koju ostvarujemo s Vladom Srbije - rekao je Boban Janković predsednik opštine Mionica.

On ističe da će Mionica zahvaljujući podršci Vlade Srbije ove godine investirati 1,2 milijarde dinara u zaštitu životne sredine i razvoj komunalne infrastrukture.

- Gradiće se dva prečistača otpadnih voda u Mionici i Banji Vrujci i 10,5 kilometara kanalizacije. Mionica je deo velike zelene agende Srbije, i to je izuzetno važno za naš dalji razvoj. Vlada Srbije je podržala veliki broj projekata i možemo bez ustezanja reći da je ovo godina investicija za Mionicu - rekao je Janković.