AKTUELNO

Treća doza tek je krenula, jedva da smo prešli 50 odsto punoletnih kompletno pelcovanih s dve, a već je jasno da ćemo morati i četvrti put da zavrćemo rukav.

Dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici, izjavila je da nas možda već u februaru čeka ta četvrta doza jer će na putu za kolektivni imunitet trebati vakcinacija na svakih šest meseci. Stručnjaci su saglasni da nam je izvesna sezonska vakcinacija protiv korone.

- Problem je što je ovo novi i naučno nedovoljno istraženi virus i što će za njega, dok se ne postigne kolektivni imunitet, biti potrebno da se imunizujemo na šest meseci. Imunitet kratko traje, moramo svi da primimo treću dozu, možda i četvrtu u februaru - rekla je dr Adžić Vukičević i dodala da je svaka vakcina efikasna, ali da takva zaštita ne može biti stoprocentna.

Imunolog prof. dr Dušan Popadić iz Nacionalnog tela za imunizaciju kaže za Kurir da će od efekata treće doze zavisiti i primena četvrte.

- Ako se oni koji su primili treću dozu ne budu zaražavali, neće biti potrebe za četvrtom. A ako se budu zaražavali, trebaće i četvrta doza. Ali sve je to još nepoznanica, tek smo počeli da dajemo treću dozu. Svakako vakcinacija protiv koronavirusa nije štetna, ne bi to bilo ništa loše, pa vakcina za grip prima se jednom godišnje - navodi prof. Popadić.

Da će nam posle treće sledovati i četvrta doza, ubeđen je i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović iz kriznog štaba, ali nije siguran kada će to i biti.

- Ako bismo sada gledali kako se odvijaju stvari, kako obolevaju i vakcinisani, pri čemu treba uzeti u obzir da težu kliničku sliku imaju stariji i s teškim komorbiditetima, zbog čega imunitet ne može da im dođe na taj nivo da bi ih zaštitio, moramo da razmišljamo o češćem vakcinisanju. Kao kod gripa, moraćemo da uvedemo sezonski vakcinaciju, čak i kada se bolest smanji na najmanju meru i kad nestane, a posebno osetljivih kategorija - objašnjava prof. Tiodorović.

KOMBINACIJA VAKCINA BIĆE MOGUĆA

Upitan šta bi bila ta četvrta doza - ista kao i treća ili kombinacija, prof. Dušan Popadić kaže da bi bilo logično da vakcine mogu da se kombinuju i mešaju, ali o tome se još nije raspravljalo:

- Ne mora da bude tako, videćemo šta će da bude rezultat treće doze, to je ključno.

- Nisam siguran da li ćemo sledeću dozu morati da primimo već u februaru, da li će to biti na svakih šest meseci, jer to zavisi i od kretanja virusa u celom svetu, a ne samo kod nas ili u regionu. SZO će pratiti koja četiri antigena virusa će se održati, pa na osnovu toga će se, kao kod gripa, praviti vakcine, koje štite od najčešćih i najvirulentnijih sojeva.

Virusologinja prof. dr Tanja Jovanović, koja je i članica kriznog štaba, ne može da kaže da li će i kada biti četvrte doze jer to zavisi i od samog ponašanja koronavirusa.

- Za sada ćemo s trećom dozom biti pokriveni i protiv novih varijanti koronavirusa, a shodno promenama samog virusa, videćemo da li će se menjati i sastav vakcina. Kako će se te varijante ponašati prema vakcinalnom imunitetu i da li će biti kao vakcina protiv gripa koja uvek sadrži novu varijantu virusa, onu koji cirkuliše u prirodi, tek ćemo da vidimo. Prvi prioritet su nam sada oni koji nisu primili nijednu dozu, drugi prioritet je treća doza, pa tek potom treba da se razgovara o eventualnoj sezonskoj vakcini ako virus nastavi da cirkuliše u populaciji.

Dr sci. med. Zoran Bekić, direktor DZ Savski venac i direktor vakcinalnog punkta Sajam, siguran je da se korona neće zaustaviti na dve doze, ali ističe da je teško licitirati kako će i kada biti četvrta i kojim tempom će ići vakcinacija.

- S koronom će biti kao sa sezonskim gripom, samo što ćemo za koronu tek da vidimo na kojim će intervalima ići vakcine, a tu treba da se čuje i mišljenje SZO i vidi kako se situacija odvija i u svetu. Za sada smo uradili ono što je potrebno - uveli treću dozu jer dolazi do pada imuniteta, pa ga treba pojačati - kaže dr Bekić.

Autor: