AKTUELNO

Ministarstvo bez portfelja za demografiju i populacionu politiku je povodom Svetskog dana stanovništva 11. jula najavilo sprovođenje niza mera koje će doprineti prevenciji negativnih demografskih kretanja.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović je tim povodom zajedno sa ministrima zdravlja, prosvete i rada, Zlatiborom Lončarom, Mladenom Šarčevićom i Zoranom Đorđevićem potpisala zajedničku izjavu o odlučnoj nameri Vlade Srbije da sprovodi odluke koje će uticati na prevenciju negativnih demografskih kretanja.

Oni su se usaglasili da je prevencija moguća kroz poboljšanje ekonomske situacije, mere podsticanja rađanja, jačanje brige o zdravlju, reproduktivnom zdravlju i zdravim stilovima života, poboljšanje kvaliteta obrazovanja, podrške ženi, roditeljstvu, porodici, kao i brige o starima.

Ministri podsećaju da se pitanje demografske budućnosti tiče svakog građanina i da je pokretanje na bolje moguće samo angažovanjem svih snaga u društvu, od Srpske akademije nauka i umetnosti, ekspertske podrške, nevladinog sektora, lokalne samouprave, kulture i medija.

U godini u kojoj su Ujedinjene nacije za temu kojom će se obeležiti ovaj dan odabrale "Planiranje porodice - osnaživanje ljudi i razvijanje nacija" sa ciljem da se ukaže na značaj sigurnog i dobrovoljnog planiranja porodice, Vlada Srbije će posebnu pažnju usmeriti na povećanje nivoa znanja o zdravlju i reproduktivnom zdravlju, kroz sisteme obrazovanja i zdravlja.

Ministarstvo prosvete i nauke donelo je odluku da od naredne školske godine učenici petog razreda osnovne škole ova znanja stiču kroz novi predmet, fizičko i zdravstveno vaspitanje.

Pročitajte još: VESIĆ: U Lazarevcu ponovo radi fabrika Beko, zaposlenje za 600 ljudi! U Beogradu SMANJENA NEZAPOSLENOST (FOTO)

Ministarstvo zdravlja uložiće dodatne napore da kroz Institute za javno zdravlje podiže nivo svesti stanovništva o brizi o zdravlju.

Kabinet ministra zaduženog za demografiju i populacionu politiku će kroz pilot projekte koji se sprovode u 15 opština, testirati niz mera populacione politike od kojih će se, one koje pokažu trend da budu uspešne ugraditi u zakonska rešenja.

Svetski dan stanovništva ustanovljen je 11. jula od strane Ujedinjenih nacija zato što je na taj dan 1987. godine rođen petmilijarditi stanovnik Zemlje.

UN upozorava da je pristup sigurnom i dobrovoljnom planiranju porodice ljudsko pravo svakog pojedinca, koje je izuzetno važno za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, posebno u siromašnim sredinama.

#Bebe

#Ministarstvo

'