AKTUELNO

Dr Aleksandar Stojanović, v. d. direktora Doma zdravlja Palilula, objasnio je da ambulante sada rade od 07 - 22 sata, gde su, kako je dodao redovi i gužve prisutne već od sedam sati, zbog čega je pozvao sve raspoložive snage da rade u istim.

- Kovid ambulante su opterećenje. Slika sama pokazuje sve. Virus je ponovo pobedio, jer je snalažljiv i bori se da opstane, a surova istina je da ljudi nisu poštovali struku - kaže Stojanović.

Stojanović je dodao da su kod vakcinisanih građana simptomi koronavirusa blagi, poput nazeba, nalik na običan virus, gde ne postoji temperatura, već samo neko peckanje u grlu ili blaga malaksalost, nakon čega se analizom utvrđuje dalja klinička slika.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ima i ona druga grupa koja je vakcinisana sa dve doze, ali su im deca zbog putovanja prenela virus, a kod njih je takođe slabila slika, međutim, problem je što mlađi dolaze sa obostranom upalom pluća, i ta populacija ide na hospitalizaciju - rekao je Stojanović.

- Ja sam upozoravao, do pre 14 dana smo imali 200 obolelih, sada imamo 4.000 – objasnio je dr Stojanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Delta soj je virulentniji osam puta od običnog virusa, on sada pokazuje najgoru stranu, gde mlađi obolevaju - rekao je doktor Stojanović.

Stojanović je dodao da je najveći problem što se mlađi ne usuđuju da odmah dođu na pregled, jer im se od kovida učini obična prehlada, što najčešće ne bude slučaj, nakon čega završe na respiratoru.

Autor: