AKTUELNO

Predsednik Smederevske Palanke Nikola Vučen, obratio se građanima putem društvene Mmreže Fejzbuk gde je najavio da će na predstojećoj sednici uputiti inicijativu Komisiji za davanje imena ulicama i trgovima, da u Palanci jedna ulica nosi naziv po Ljubanu Jednaku.

"Poštovani sugrađani,

Na predstojećoj sednici Skupštine opštine Smederevska Palanka,koja će se održati u petak, 10.09.2021. godine, kao građanin, uputiću inicijativu Komisiji za davanje imana ulicama i trgovima, da jedna od ulica u našem gradu nosi ime Ljubana Jednaka, jedinog Srbina koji je preživeo masakr u crkvi Presvete Bogorodice u Glini 1941. godine. Uveren sam da bi ovakav čin značajno doprineo kulturi sećanja ne samo na jednu zaboravljenu istorijsku ličnost, nego i na zastrašujući pogrom kome smo kao narod bili izloženi.

Podržavajući ideju predsednika Aleksandra Vučića, koji je inicirao da ime Ljubana Jednaka bude ovekovečeno u nazivu jedne ulice u Beogradu, želim da Smederevska Palanka bude jedna od prvih opština u Srbiji u kojoj je na ovaj način odata počast svedoku i stradalniku teških istorijskih prilika."

Autor: