AKTUELNO

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prisustvuje sahrani velikog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa u Galatasu na Kritu.

Na vencu od predsednika Vučića, koji je bio u bojama trobojke, piše: "Zbogom, veliki maestro! Srbija te pamti".

Oproštaju od velikog umetnika prisustvuju predsednica Republike Grčke Katerina Sakelaropulu, premijer Kirijakos Micotakis i ministarka kulture i sporta Lina Mendoni i brojni drugi grčki zvaničnici i poslenici iz sveta kulture.

Foto: MINISTARSTVO KULTURE

Teodorakisa je Skupština Grada Novog Sada 2004. godine proglasila počasnim građaninom, ali gramatu sa tim zvanjem ondašnja gradska vlast nikada nije izradila, pa samim tim ni uručila kompozitoru. Gramata je po nalogu gradonačelnika Vučevića izrađena ovih dana.

Foto: MINISTARSTVO KULTURE

Titula počasnog građanina Novog Sada dodeljena je Teodorakisu jer je 1994. godine načinio u to vreme nezamisliv gest: Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Srbiji, odeljenoj od ostatka sveta teškom zavesom političkih sankcija koje su zahvatale i kulturu, darovao je notni materijal za balet svoje čuvene predstave rađene po motivima romana "Doživljaji Aleksisa Zorbasa" Nikosa Kazancakisa.

Foto: MINISTARSTVO KULTURE

Po tom delu 1964. snimljen je čuveni film "Grk Zorba", ovenčan sa tri Oskara, za koji je Teodorakis komponovao muziku.Docnije, 1988. godine, maestro je na istu temu napisao istoimeni balet. Upravo taj balet od srca, i iz duše, darovao je Srbima.

Autor:

#Maja Gojković

#Sahrana