AKTUELNO

Ovo je najlepši i najdragoveniji dan za kadete, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije, koja je održana ispred Skupštine Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da je danas vojska mnogo snažnija, kao i da se nada da će se kadeti sećati njegovih reči.

- Mi sada želimo da odvratimo svakoga ko misli da može da uradi agresiju na našu zemlju. Neću da krijem, imali smo problema sa regrutovanjem, sa dovlačenjem u vojsku, zbog plata i svega. Međutim, danas je vojska odlična, plate ćemo da povećavamo, živećete lakše nego oni pre vas - počeo je Vučić.

Vučić dodaje da će za 10 godina vojska Srbije koristiti ono što još ne postoji, potom se dotakao četvoro studenata koji su bili najuspešniji, istakavši da je Petar Ilić izuzetno talentovan mladić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Ovo govorim jer verujem da će takvi birati ovaj poziv, jer nema ničega časnijeg, važnijeg i vrednijeg! - rekao je Vučić.

Kako dodaje, pred Srbijom je dosta izazova, dodajući da je vojska taj garant mira.

- Bez vas oficiri, ništa ne možemo. Vaše snage i ljubavi prema našoj otadžbini! Želim vam da budete vredni, marljivi, da sanjate velike snove, mi verujemo u vas, jer verujemo nu našu budućnost! - rekao je Vučić.

Promocija kadeta Vojne akademije u prvi oficirski čin održaće se danas ispred Doma Narodne skupštine, zbog čega će pojedine ulice biti zatvorene od osam do 13 sati.

U prve oficirske činove biće promovisano ukupno 139 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vojnu akademiju završava 121 kadet i kadetkinja 141. i 142. klase Vojne akademije, među kojima je sedam kadeta iz Oružanih snaga BiH, dok Medicinski fakultet VMA završava 18 mladića i devojaka 7. klase tog fakulteta.

Najboljim kadetima biće uručeni pištolji sa posvetom.To su potporučnici Kopnene vojske Milan Ašćerić, RV i PVO Petar Ilić, u rangu službi Stefan Živković i Medicinskog fakulteta VMA Tijana Stanojković.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Juče je održana generalna proba svečanosti

Program svečanosti će uveličati učešće avijacije Vojske Srbije i nastupi Umetnickog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", kao i Reprezentativnog orkestra Garde.Promocija ispred Doma Narodne skupštine počinje u 10 sati.

Tokom generalne probe, juče su ešaloni budućih potporučnika izveli svečani defile, a na nebu su se pojavili parovi aviona Mig 29. Orao, Supergaleb i Lasta, kao i parovi helikoptera Erbas i Gazela.

Današnjoj svečanosti prisustvovaće i ministar odbrane BiH Sifet Podžić koji je u zvaničnoj poseti Srbiji na poziv ministra Stefanovića.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

10.20 - Predsednik Srbije uručio nagrade. Dodela pištolja s posvetom nagrađenim potporučnicima, najboljima u svojim vidovima i s najvišim prosekom studija - Milanu Ašćeriću, Petru Iliću, Stefanu Živkoviću i Tijani Stanojković.

Dodela je propraćena gromkim aplauzom u čast najuspešnijih a potom se zvanicama i kolegama obratio mladi oficir Ašćerić.

Video: Pink.rs

10.00 - Počela promocija najmlađih oficira VS posle raporta predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću uz zvuke koračnice "Pozdrav komandantu". Intonirana je i državna himna Bože pravde, a svečanosti prisutvuje državni vrh i predstavnici diplomatskog kora kao i brojne visoke zvanice, gosti, rodbina i prijatelji kadeta.

Video: Pink.rs

Za saobraćaj će biti zatvorene sledeće ulice:

– Takovska od 27. marta do Kneza Miloša

– Kneza Miloša od Nemanjine do Bulevara kralja Aleksandra

– Dečanska od terazijskog tunela do Trga Nikole Pašića

– Trg Nikole Pašića od Terazija do Kneza Miloša

– Bulevar kralja Aleksandra od Beogradske do Kneza Miloša

– Dragoslava Jovanovića (s tim da će biti dozvoljen ulaz u garažu iz ulice Kralja Milana)

– Vlajkovićeva od Kosovske do Trga Nikole Pašića

– Kosovska od Kondine do Takovske

– Majke Jevrosime od Vlajkovićeve do Takovske

Autor:

#Vojna akademija

#promocija