AKTUELNO

Prva studija o delta soju u Srbiji pokazala da tri puta češće obolevaju nevakcinisani.

Dom zdravlja u Kragujevcu objavio je rezultate istraživanja sprovođenog od jula, od kada je dominantan delta soj korona virusa, koje je pokazalo da se i vakcinisani razbolevaju, ali tri puta manje od nevakcinisanih. Profesor Dejan Baskić sa kragujevačkog Medicinskog fakulteta je zajedno sa Domom zdravlja od 1. jula ispitivao delta soj koronavirusa koji je trenutno prisutan i u Srbiji, kod 75.000 vakcinisanih i 45.000 nevakcinisanih Kragujevčana.

Istraživanje koje je završeno ovih dana odnosi se na delta soj, drugačiju varijantu virusa u odnosu na onu kakva je bila kada su pravljene vakcine. Potvrđeno je da se i vakcinisani razbolevaju, ali nevakcinisani tri puta više.

Prema istraživanju, i dalje se kao najuspešnija vakcina pokazuje Fajzerova, kaže doktor Dejan Baskić. Najviše obolelih je među onima koji su primili kinesku vakcinu, koju je u Srbiji primilo najviše građana. U Kragujevcu se, od svih vakcinisanih, 75 odsto odlučilo za Sinofarmovu vakcinu. To znači da je, kada se pogleda odnos u procentima, svaka vakcina imala istu efikasnost i sličan broj obolelih.

Do najbitnije razlike dolazi se u delu istraživanja koji se odnosi na hospitalizovane.

Na bolničkom lečenju je bilo 75,2 odsto nevakcinisanih, a 24,8 odsto vakcinisanih. Razlika je veća kada je reč o intenzivoj nezi i pacijentima na respiratoru - gde imamo 5 odsto vakcinisanih pacijenta u odnosu na 95 odsto nevakcinisanih.

Inače, u Domu zdravlja Kragujevac od januara do aprila ove godine sprovedeno je i istraživanje o kovidu 19, kojim je obuhvaćeno 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana, koje je pokazalo veliku razliku u kliničkoj slici između vakcinisanih i nevakcinisanih.

#Srbija

#koronavirus