AKTUELNO

Kako je bio zainteresovan da proveri nivo IgG antitela sa spajk proteinom, radio je analize nekoliko puta, uvek u istoj laboratoriji, a rezultati su iznenađujući.

U danima kada broj pozitivnih na korona virus nezaustavljivo raste, a gotovo polovina stanovništva Srbije nije primila ni prvu dozu vakcine, rizik da će nam Krizni štab uvesti nove mere sve je izvesniji.

Kovid bolnice se neumoljivo pune, a najveći broj nevakcinisanih pacijenata kojima je konstantno neophodna lekarska pomoć premašuje 90 odsto u odnosu na ukupan broj hospitalizovanih.

Dušan (48) je još zimus odlučio da ne rizikuje i vakcinisao se protiv novog korona virusa. Iako nema nijednu hroničnu bolest i vodi zdrav život, u svom okruženju imao je primere ljudi koji su bili dobrog zdravstvenog stanja, ali su zbog kovida-19 završili u bolnici. Neki od njih, nažalost, nisu uspeli da dobiju bitku...

- Kad je preko portala eUprava omogućeno prijavljivanje za vakcinaciju protiv korona virusa, izrazio sam interesovanje - kaže Dušan.

- Odlučio sam da primim kinesku “Sinofarm” vakcinu. Prvu dozu cepiva dobio sam 20. januara, a drugu 10. februara. Ni posle prve ni posle druge doze nisam imao nijednu nuspojavu.

Kako je bio zainteresovan da proveri nivo IgG antitela, Dušan je radio analize nekoliko puta, uvek u istoj laboratoriji.

Prvu analizu IgG antitela sa spajk proteinom uradio je 25. februara - rezultat je iznosio 168,2.

Već na sledećem testu na antitela, u martu, njihova vrednost je skočila na 177.

Međutim, 18. aprila, na novom testu nivo antitela je opao i iznosio je 122,4.

Dušan je u junu uzeo digitalni zeleni sertifikat kako bi mogao da putuje.

Kada je u avgustu stigla preporuka da bi trebalo primiti i treću dozu vakcine zarad bolje zaštite od delta soja koji je već u to vreme postao dominatan u Srbiji, Dušan se nije dvoumio - odlučio je da još jednom “zavrne rukav”.

Foto: Tanjug/Darko Vojinović

Početkom ovog meseca, tačnije 4. septembra otišao je da primi treću dozu vakcine. Odlučio je da to bude Fajzer/Bajontekovo cepivo, bazirano na mRNK tehnologiji.

Iskustva njegovih prijatelja i kolega koji su primili dve doze ovog cepiva bila su dobra, nivo IgG antitela kod njih bio je izrazito visok, pa je otud i Dušanova procena bila da bi trebalo da kombinuje vakcine zarad bolje zaštite od novog korona virusa.

Istu preporuku dao je i prof. dr Milanko Šekler sa Veterinarskog instituta u Kraljevu. On je i sam primio vakcine dva različita proizvođača - najpre kinesku, a potom i rusku. Kombinovanje vakcina sve je češća preporuka koju čujemo iz sveta; najčešće se kombinuju AstraZeneka i Sputnjik V, ali i kineski Sinofarm i Fajzer/Bajontek.

Danas, nepunih mesec dana posle primanja treće doze, Dušan je uradio novi test na antitela. Rezultat ga je šokirao:

- Analiza je pokazala da je nivo IgG antitela tri nedelje posle dobijanja Fajzer/Bajontekove vakcine skočio na 27.501,01. Pretpostavljao sam da će nova doza vakcine podstaći organizam na stvaranje novih količina antitela, ali nisam ni slutio da će rezultat biti ovakav.

Podsećanja radi, pored IgG antitela od težih oblika bolesti koje može da izazove infekcija novim korona virusom štite nas i takozvane T-ćelije koje su važni delovi imunološkog odgovora.

#Vakcina