AKTUELNO

Više stotina vernika iz Kraljeva i okoline, zajedno sa sveštenstvom Eparhije Žičke, dočekalo je u petak popodne kivot sa moštima Svetog Jakova Žičkog i Tumanskog, koji je prvi put, iz manastira Tumane, pohodio grad na Ibru.

Vernici, okupljeni u velikom broju strpljivo su i po sat vremena čekali da celivaju mošti ovog svetitelja, čije su netruležne mošti 21. oktobra 2014. godine otkrivene u manastiru Tumane, gde je po sopstvenom zaveštanju sahranjen 1946. godine.

Od tada, pa do današnjih dana, njegov grob bio je stecište bogomoljaca, sveštenika, monaštva i vladika, a narod iz mnogih krajeva svakodnevno moli Prepodobnog oca Jakova za pomoć, isceljenje i zastupništvo pred Gospodom.

Zbog velikog interesovanja javnosti, celivanje moštiju za vernike, koji su u Kraljevo pristigli i iz Raške,Vrnjačke Banje, Čačka, Ivanjice i drugih gradova iz unutrašnjosti Srbije, omogućeno je i tokom noći između petka i subote, a biće nastavljeno posle Svete Arhijerejske liturgije u 8 časova ujutru, sve do popodnevnih sati u subotu, kada će se održati ispraćaj kivota sa moštima ovog svetitelja.

Kako je najavljeno iz Eparhije Žičke, liturgiju u Hramu Svetog Save, u subotu ujutru, služiće Njegovo Preosveštenstvo Episkop žički Gospodin dr Justin, uz sasluženje arhimandrita Dimitrija, igumana manastira Tumane.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na redovnom zasedanju maja 2017. godine, odlučio je da monaha Žičkog Jakova uvrsti u diptih Svetih pod nazivom Prepodobni Jakov Novi Tumanski i odredio da se praznuje 8. avgusta po starom, odnosno 21. avgusta po novom kalendaru, istoga dana kada se praznuje i Sveti Zosim Tumanski.

Autor: