AKTUELNO

Virusolog doktorka Ana Banko objavila je na svom Tviter nalogu kako su se kretala antitela nakon primljenje prve i druge doze vakcine, a sve kako bi što vernije objasnila kada je vreme za buster dozu. Nakon njene objave niz korniska se javilo za savet.

- Da ne bude zabune, iako titar antitela opada, on ne nestaje kod svih nakon 6 meseci, bar kada je reč o RNK i vektorskim vakcinama. Lično iskustvo: Fajzer 1. i 2. doza januar/februar. Trenutni titar antitela posle 8 meseci od 2.doze 5 puta veći od referentne vrednosti. Dolazi vreme za buster - napisala je naša doktorka na svom nalogu.

Vrlo brzo na pitanje jedne od korisnica ove mreže zašto je vreme za buster dozu kada ima pet puta veća antitela od referentne vrednosti, doktorka je odgovorila:

- Približava se vreme za booster, jer sam nakon vakcinacije imala 70 puta veću vrednost od referentne. Pad je sada značajan - navela je ona.

Ovaj tvit izazvao je salvu komentara gde su se korisnici pitali šta da čine po pitanju treće doze.

- Primila obe doze Pfizer, kad mi je stigao poziv za booster proverila sam antitela i malo su manje od referentnih vrednosti. Čekala sam da mi dete završi sa kovidom, juče mu stigao negativan PCR. Da sačekam još malo ili odmah sada da primim booster. Pretpostavljam Pfizer ponovo? - bilo je jedno od pitanja.

Doktorka Banko jena to napisala korisnici da pre svea proveri da li joj je titar antitela porastao nakon kontakta sa zaraženim detetom.

- Ana,moj nivo at posle Sinofarma se odr-ava i posle 7 meseci. I 10 puta je veći od ref vrednosti. Pretpostavljam da sam na poslu dodatno izložena manjim količinama virusa(stomatolog ). Mislila sam da sacekam sa trećom . Kakav je tvoj stav? - još jedno je pitanje za doktorku Banko.

Virusološkinja je savetovala da i dalje prati nivo antitela, ali da je moguće da je u međuvremenu bila izložena virusu.

- Pitanje za Vas: 2 doze Sinofarma u martu, lakši oblik korone krajem avgusta. Kada primiti booster i koju uzeti? - bilo je jedno od pitanja za doktorku Banko.

Ona je kratko odgovorila da je neophodno proveriti antitela, ali i savetovala da za treću dozu odabere Sinofarm vakcinu ili Fajzer.