AKTUELNO

On je precizirao da je policija donela 910 mera udaljenja nasilnika iz stana i 1.716 mera kojima je zabranjeno da kontaktiraju ili da prilaze žrtvi.

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici policija je donela 2.626 hitnih mera, a u 56 slučajeva došlo je do prekršaja i počinioci su osuđeni na 60 dana zatvora, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Pročitajte još: Stefanović: Što pre formirati komisiju za aferu bebe

Reč je o policijskim merama, do 48 sati, dok su sudovi izrekli više od 1.300 pomenuitih hitnih mera, u trajanju do 30 dana.

Stefanović je naveo i da u poslednjih sedam dana policija izvršila 1.918 obilazaka centara za socijalni rad u svim gradovima i opštinama, dok su se centri u 37 slučajeva obratili policiji da njeni službenici budu prisutni u prostorijama centra prilikom postupanja službenika socijalnih radnika.

- Učinićemo sve što možemo, ali bez ozbiljnog angažovanja društva i bez prevencije ne možemo se izboriti sa nasiljem - kazao je Stefanović.

Foto: Tanjug

On je naveo i da statistički broj žrtava nasilja u porodici u poslednjih 20 godina malo varira, što znači da mora sistemski da se pristupi tom problemu.

- Uveren sam da novi zakon daje instrumente da se promeni takvo stanje uz prevenciju - dodao je Stefanović.

#Nebojša Stefanović

#Policija

#Porodično nasilje

'