AKTUELNO

Dr Zoran Bekić, direktor vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac, kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji veoma teška, jer svakoga dana imamo više od 50 preminulih.

- Bio bih daleko veći optimista kada bi se vakcinacija ubrzala i kada bi se ponašali odgovornije i držali se propisanih preporuka i mera - kako u autobusu, tako i na fakultetima, koncertima, sportskim manifestacijama... Jedan od glavnih parametara je broj preminulih, a ne broj zaraženih - rekao je Bekić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako navodi, nije retkost da se bračni parovi nađu zajedno u kovid bolnicama i da neko od njih ne preživi.

- Sa koronom nema igre i nema šale, inače će bolnice biti sve punije i povećavaće se broj preminulih pacijenata - naveo je Bekić i istakao da je veliki pritisak na kovid ambulante i sve je više pacijenata kojima je potrebna pomoć, a većinom su nevakcinisani.

Korona virus, istakao je on, hoće da opstane i traži način i epidemija se širi kao požar.

Bekić je govoreći o vakcinaciji, istakao da korona ne daje stabilan imunitet bez obzira da li je neko preležao ili je dobio cepivo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imunitet se gubi vremenom, neophodno je da se vakcinišu i oni koji su preležali koronu. Takođe, i oni koji su se revakcinisali moraju da prime buster dozu - naveo je Bekić.

On je dodao da rizične grupe treba da prime i vakcinu protiv sezonskog gripa.

Sada je vakcinacija posebno važna. Udruživanje korone i sezonskog gripa bi donelo mnogo teže kliničke slike i to ne smemo dozvoliti. Vakcina se može dobiti isti dan kada i buster doza za koronu, čak i u istu ruku

#koronavirus