AKTUELNO

Jubilarni deseti Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021, najveći i najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u Jugoistočnoj Evropi, počeo je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do 14. oktobra.

Pored kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, na Partneru 2021 će se predstaviti i drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme iz Srbije, pravni subjekti registrovani za promet naoružanja i vojne opreme, naučne, obrazovne i istraživačke institucije, kao i institucije Ministarstva odbrane u oblasti remonta, održavanja naoružanja i vojne opreme i opitovanja.

Foto: Privatna arhiva

Jedna od njih je i kompanija PR-DC, porodična firma iz Beograda koje se bavi proizvodnjom bespilotnih letelica. Iako po svojoj osnovnoj delatnosti ne pripadaju odbrambenoj industriji, predstavnici kompanije kažu su ponosni što na Partneru 2021 mogu da predstave svoje inovativne proizvode, koji itekako mogu naći svoju primenu u vojnoj industriji.

Mi smo mlada, porodična kompanija i počastvovani smo što smo pronašli svoje mesto i na ovom tradicionalnom sajmu. U toku priprema za Dubai Expo, kasnije ovog meseca, Partner 2021 došao je kao idealna prilika da pokažemo domaćoj, ali i svetskoj javnosti, multifunkcionalnost dronova koje proizvodimo” kaže Miloš Petrašinović, iz firme PR-DC.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

“Po prvi put smo na ovom sajmu i izlažemo zajedno sa Vojnotehničkim institutom (VTI). Nama je čast da sarađujemo sa njima i verujem da ćemo saradnju nastaviti u budućnosti na obostrano zadovoljstvo. Naš dron RW-20 čestoo nazivaju i prvim srpskim dronom, s obzirom na to je je u potpunosti - od ideje do realizacije, stvoren u Srbiji. Da stvar bude još bolja, u toku je i Samit nesvrstanih zemalja, tako da je poseta na sajmu odlična i nama znači da što više ljudi širom sveta vide šta smo sve sposobni da napravimo. Pored toga što ovo znači našoj kompaniji, mislim da je i odličan vid promocije za čitavu Srbiju” objašnjava Miloš Petrašinović.

Foto: TV Pink Printscreen

Nakon Partnera 2021, bespilotne letelice iz Srbije biće predstavljene na čuvenom Dubai Expo sajmu, u okviru nedelje svemira. Kako objašnjavaju iz kompanije, to će biti njihov “prozor u svet” gde će u svetskoj javnosti prikazati na koje sve načine njihov dron može olakšati, unaprediti pa čak i spasiti ljudske živote. Nedjelja svemira, u okviru sajma Dubai Expo, održava se od 17. do 23. oktobra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

#Dron

#Jubilarni 10. Medjunarodni sajam naoruzanja i vojne opreme Partner 2021