AKTUELNO

Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da se u Srbiji uvedu kovid propusnice, nezvanično su preneli mediji.

Ranije se u medijima pojavila informacija da će kovid propusnice važiti na svim mestima gde se okuplja veliki broj ljudi. Takođe, propusnice se neće primenjivati kada je reč o bolnicama, apotekama i javnom saobraćaju. Neće biti potrebne ni kada je reč o odlasku na posao.

Foto: Pink.rs/Pixabay

Postojala je i ideja da na kovid propusnicama postoji i fotografija osobe (kao što je to bio slučaj sa BusPlus karticama), a postojaće i baze koje će sadržati informacije kao u ličnoj karti ili pasošu.

Za sada još uvek nije poznato i ko će proveravati kovid propusnice, odnosno da li će za njih biti odgovoran vlasnik objekta ili će se povećati broj kovid redara.

KAKO SU SE U SVETU POKAZALE KOVID PROPUSNICE?

Foto: Tanjug AP/Andrew Medichini

Kovid propusnice se u Francuskoj primenjuju od jula ove godine, one se koriste kod njih u kafićima (zatvoreni i otvoreni), zoo vrtovima, bioskopima, bibliotekama i drugo. Takođe, ulazak u tržne centre nije moguć bez kovid propusnica, kao ni obilazak turističkih znamenitosti.

Foto: Unsplash.com

I Grčka je skoro uvela kovid propusnice, koje se primenjuju slično kao i u Francuskoj, a nevakcinisano stanovništvo radiće test dva puta nedeljno što će ih koštati 20 evra.

U Italiji kovid propusnice elektronski očitavaju i koriste ih pri ulasku u zatvorene javne prostore, kao i u vozilima javnog saobraćaja.

U Hrvatskoj, kao i u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, bez kovid propusnica ne može se na koncerte, klubove na otvorenom i sportska dešavanja. Ista situacija je i u Austriji, Belgiji, Kipru, Danskoj, Portugaliji, Irskoj, Luksemburgu, dok se u Nemačkoj bez kovid propusnice ne može ući u zdravstvene ustanove.