AKTUELNO

Ovo su najnoviji podaci!

Оd pоslеdnjеg izvеštаја dо 15 čаsоvа danas su tеstirаni uzоrci 25,039 osoba оd kојih je 7,327 pоzitivno.

Preminulo je 59 ljudi. Na respiratorima je 287 pacijenta.

Inače, dr sci.med. Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i direktor vakcinalnog punkta Sajam je objasnio je za Pink da su kovid propusnice predstavljaju digitalni sertifikat koji izdaje E-uprava u saradnji sa Batutom.

Kovid propusnice će važiti kod građana koji su imunizovani drugom ili trećom dozom pre 210 dana ili su do tog perioda imali kovid infekciju, kao i kod onih koji imaju negativan PCR test star ne više od 72 sata ili antigenski ne stariji od 48 sati - naveo je Bekić.

Foto: TV Pink Printscreen

Takođe, zdravstveno stanje troje dece koja se zbog kovida nalaze na respiratoru u Institutu za majku i dete i dalje je nepromenjeno, odnosno ona su i dalje životno ugrožena, rekao je za Kurir prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta.

Foto: Unsplash.com

U Institutu se, podsetimo, na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji nalaze petomesečna beba, devojčica od 16 godina i dečak star 17 godina.

Stanje je nepromenjeno. Nije dobro, deca su i dalje životno ugrožena. Povremeno ima nekih dnevnih poboljšanja, ali onda i pogoršanja. Dosta je teško. Devojčica od 16 godina je već skoro dve nedelje na respiratoru, a, nažalost, dužina trajanja te mehaničke ventilacije i sa svoje strane ima neki loš prognostički značaj - objašnjava dr Vukomanović i dodaje da oporavak kod sva tri deteta, nažalost, ide jako sporo.

Foto: Pink.rs/Tanjug AP/Olivier Matthys, Tanjug AP/Luca Bruno, Tanjug AP/Burhan Ozbilici, Tanjug AP/Matt Slocum

U utorak je, inače, u Kruševcu umro i šesnaestogodišnji dečak zaražen koronom. Njegovo telo je poslato na obdukciju, a dr Vukomanović kaže da je ispoljavanje bolesti vrlo raznoliko, te da kada se pacijent razboli može doći do raznih komplikacija:

Foto: Privatna arhiva

Imali smo na institutu dva deteta koja su imala šlog. Dvogodišnji dečak je imao tromb u srcu, a srce je naizgled bilo potpuno zdravo. Tromb se otkačio i otišao u mozak. Jedna devojčica se šlogirala tako što se tromb verovatno stvorio u krvnim sudovima mozga zbog oštećenja unutrašnjeg zida, tzv.endotela krvnih sudova. Teško je predvideti šta može da se desi. Ispoljavanje bolesti je vrlo raznoliko i svašta može da se očekuje - upozorava on.