AKTUELNO

Krizni štab je na današnjoj sednici u Vladi Srbije doneo nove oštrije mere u cilju sprečavanja daljeg širenja korona virusa. Ovo su sve nove mere:

Jesenji raspust

Na prvom mestu kako je i planirano doneta je odluka o produženju jesenjeg raspusta za školarce. Kako je ministarka Darija Kisić Tešpavčević navela, raspust je produžen za tri dana, pa će osnovci i srednjoškolci odmarati od 8. do 12. novembra, odnosno od 6. do 14 novembra sa vikendima.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Tim za škole apeluje na primenu i drugih mera ograničavanja okupljanja i strogo poštovanje svih drugih propisanih mera prevencije i suzbijanja kovid-19 kako bi odluka o produženju jesenjeg raspusta dala efekat na smanjenje obolevanja od kovid-19 u školskom uzrastu i opštoj populaciji, saopšteno je iz Ministarstva. Prvi radni dan za učenike, kako se dodaje, biće ponedeljak, 15. novembar 2021. godine.

Foto: Tanjug/Tanjug/Pixabay

Kovid propusnice od 20 sati

Druga mera koja je danas usvojena je da se kovid propusnice uvode od 20 sati, umesto od 22 sata kakav je slučaj bio do sada. Načinjene su dve izmene: kovid propusnice neće važiti samo u ugostiteljskim objektima, već će biti proširene na kockarnice, kladionice i slot klubove.

Foto: Pixabay.com

Drugo, važno za ugostitelje je da će moći da rade bez ograničenja, a kovid propusnice će važiti od 20 sati do momenta zatvaranja lokala.

- Videli smo da kovid propusnice imale značajnog efekta na učestalost vakcinacije u skladu sa tim rešili od 20 časova, svi ugostiteljski objekti moći će da rade 24 sata - kazala je ministarka nakon završene sednice.

Pojačane kontrole

Mera koja već postoji, a koja će nastaviti aktivno da se primenjuje jesu pojačane kontrole i inspekcije. Ministarka je u odgovoru na pitanje novinara navela da će se pojačane kontrole vršiti i u gradskom prevozu gde su primećene gužve.

Podsećamo, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon rekao je danas da će Medicinski deo Kriznog štaba insistirati da odluka o produženju raspusta, oko koje su saglasni, bude doneta istovremeno sa restrikcijom u smislu smanjenje kontakata i izvan škola.

Foto: TV Pink Printscreen

"Mi smo utvrdili da se prvenstveno uliva korona virus u škole, on se vraća i nazad, ali je neophodno onda smanjiti frekvenciju kontakata i izvan škole", poručio je ranije dr Kon.