AKTUELNO

Gradnja Hrama u čast prvog arhiepiskopa srpske Pravoslavne crkve i prosvetitelja Svetog Save trajala je više od jednog veka.

Skele i zastori konačno su uklonjeni u oktobru prošle godine kada je otkrivena sva monumentalnost i toplina ovog arhitektonskog bisera.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jednom prilikom istakao da naš Hram izgleda bolje i od velike i veličanstvene Aja Sofije, i da će to biti nova Aja Sofija.

Za poslednje tri godine, država je u Hram uložila 43 miliona evra.

- Sve ono što je Vlada, zajedno sa predsednikom i sa crkvom uradila jeste svojevrsno vraćanje duga Svetom Savi koji je mnogo uradio za naš narod - rekao je jedan od sveštenika.

Foto: TV Pink Printscreen

Hram Svetog Save jeste jedan od najveća tri hrama u Pravoslavnom svetu, i upravo iz tog razloga, detalji i unutrašnjost Hrama jesu urađeni na posaban način.

Mozaik u hramu je jedinstven, sačinjen od 50 miliona delića. Luster je prečnika 24 metra, i težak čak šest tona, a ruski umestici, uspeli su da završe posao za nepune 4 godine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako poredimo sa Aja Sofijom gde se mozaik radio preko pet vekova, a mi smo to uradili za nepune 4 godine, što je neverovatno i govori o trudu - dodao je sveštenik.

Kako je dodao, svako ko uđe u hran, osetiće neku vrstu intime, jer su likovi bogoigodnika predstavljeni tako da bivaju kao da su blizu, iako su postavljeni na 70 ili 80 metara visine.

Foto: TV Pink Printscreen

Mozaik prepun detalja, u kom dominira zlatna boja, predstavlja svojevrsnu igru boja, što na neki način svaki lik svetitelja predstavlja u drugom svetlu.

Foto: TV Pink Printscreen

Nedaleko od Vračarskog platoa, podignut je i spomenik rodonačelnika Nemanjića, Stefanu Nemanji, koji simbolično gleda u pravcu Hrama, koji je podignut u čast njegovog sina Svetog Save.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Posetioci, govoreći o Hramu imaju samo reči hvale, pozivajući sve koji do sada nisu posetili srpsku svetinju, treba da dođu kako po doživeli posebno iskustvo.

Takođe, brojni turisti iz različitih zemalja sveta, ne kriju iznenađenje govoreći o velelepnom zdanju, poredeći ga upravo sa Aja Sofijom.

IZGLED HRAMA

Hram se nalazi na kraju beogradske linije Kalemegdan - Trg republike - Terazije - Beograđanka - Hram Svetog Save. Izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu, sa četiri zvonika visoka 44 m. Visina vrha kupole iznosi 70 m, dok je glavni pozlaćeni krst visok još 12 m, što vrhu hrama daje ukupnu visinu od 82 m, a nadmorsku visinu od 134 m (64 m iznad nivoa reke Save). Zbog toga ova crkva zauzima istaknuto mesto na beogradskom horizontu i vidljiva je sa svih prilaza gradu. Hram zauzima površinu od 4.830 kvadratnih metara u prizemlju,uz dodatnih 1.500 m² na tri galerije na prvom nivou. Postoji još i galerija od 120 m² na drugom nivou, na kome se nalazi i spoljašnji vidikovac koji se prostire oko cele kupole. Hram se u pravcu istok-zapad proteže 91 m, a u pravcu sever-jug 81 m. Kupole su ukrašene sa osamnaest pozlaćenih krstova u tri veličine, dok se u zvonicima nalazi 49 zvona iz austrijske zvonolivnice Grasmajr.

Autor: