AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, izjavio je danas, povodom 11. novembra, Dana primirja, da je taj dan za Srbe Dan pobede i dan kada se srpski narod zlatnim slovima upisao u knjigu svetske istorije.

Ministar Selaković položio je venac i odao poštu palim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu na Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu.

Polaganju venca prisustvovali su i direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Arno Gujon i predstavnici Generalnog konzulata Srbije u Solunu.

Selaković je istakao da je 11. novembar datum koga treba s ponosom da se sećamo zbog ogromnih žrtava koii je srpski narod podneo u borbi za slobodu i čcast.

"Na nama svima koji dolazimo ovde je da čuvamo uspomenu na današnji dan, ali ne kao na Dan primirja, kako ga slavi cela Evfropa, već kao Dan pobede. Naš narod i država su pobedili", rekao je Selaković.

On je podsetio da je Srbija u Prvom svetskom ratu imala 1.247.435 žrtava, ne osvajajući i ne porobljavajući, već oslobađaći i štiteći svoju čast i slobodu.

Selaković je istakao da Srpsko vojničko groblje Zejtinlik ima posebno mesto u našoj istoriji.

"Zejtinlik je jedno od srpskih svetilišta na koje svaki Srbin i Srpkinja treba da dođu bar jednom i da dovode svoju decu, da vide koju smo cenu platili za svoju slobodu da bi smo danas živeli u slobodnoj i suverenoj državi. Na to moramo da se podsećamo često zato što na ovom mestu počiva preko 8.000 najboljih srpskih sinova iz svih krajeva u kojima su Srbi živeli i u kojima danas žive, koji nisu dočekali trenutak slobode, ali su svoje mlade živote uzidali u tu našu nacionalnu građevinu u kojoj mi danas živimo", poručio je Selaković.

On je naglasio da su se naši preci borili puškama i bajonetima, ali da mi treba da se borimo pameću i mudrošću da očuvamo ono što su oni odbranili i oslobodili.

Ministar Selaković je u Knjigu utisaka u kripti groblja upisao: "Neka je večna slava div-junacima, najhrabrijim sinovima srpskog naroda koji na pragu otadžbine položiše život za čast i slobodu Srbije i Srpstva".

#Nikola Selaković