AKTUELNO

Milan Stevančević, klimatolog, rekao je za Pink da je sadašnja meteorologija pokazala da postoje samo dva godišnja doba i da su pitanja klime izuzetno politizovana.

- Leto i zima su jedina godišnja doba. Leto počinje prvog aprila, a zima 8 novembra. Što je najvažnije, to je sve zapisano u našim starim srpskim knjigama - navodi Stevančević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako ističe, kada se sve to proveri sa modernim aparatima vidi se da je sve to tačno.

- Ako bismo pogledali srpski kalendar on je izuzetno precizan. Ja se često pitam kako je određeno da na Mitrovdan počinje zima. Meteorologija koja je važeća je deskriptivna nauka, odnosno opisna i svako tu može da ima svoj sud - kaže on i dodaje:

- Lako je objasniti zašto su klimatska dešavanja postala politizovana. Naime, politički akteri koriste sve što je moguće da bi ostvarili svoje ciljeve.

Dragoslav Bokan, reditelj, rekao je za Pink da je klima postala deo političke priče.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je danas prisutno i u velikoj meri. Ta vrsta upotrebe klime u brutlano političke svrhe, u imperijalne svrhe pokazatelj su da je klima postigla jasan politički faktor - navodi on.

Darko Obradović sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, rekao je za Pink da su klimatske promene postale naša relanost.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jasno je da ukoliko ne budemo imali zajednički odgovor na to da ne smemo da zagađaujemo, jer ćemo u tom protivnom da se suočimo sa velikim problemima - naveo je on.