AKTUELNO

Danas se obeležava godišnjica smrti 45. poglavara SPC, patrijarha Irineja.

Patrijarh srpski gospodin Irinej preminuo je na današnji dan 2020. godine, a vest o njegovoj smrti usled infekcije koronavirusom, dočekana je sa tugom i suzama.

Foto: Beta/Emil Vas

Portal Pink.rs posetio je grob 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u kripti Hrama Svetog Save.

Foto: Pink.rs/A. Aras

Kripta - simbol hrišćanske vere

Njegova Svetost sahranjena je upravo na ovom mestu jer je ono simbol hrišćanske vere. Ovo nam je podrobije objasnio protođakon Kovačević.

- Prostor pod zemljom upućuje na Hristov grob iz kojeg je zasjala svetlost vaskrsenja, kao temelj hrišćanske vere. Na ulazu u prostor iza oltara, tzv. staru kriptu, oslikane su scene Hristovog stradanja i njegovog vaskrsenja. - pojašnjava on.

Foto: Pink.rs/A. Aras

Sama zamisao o kripti, kako je rekao za Pink.rs, menjala se tokom izmene projektnih rešenja, jer se sa vremenom značajno izmenila tehnologija gradnje.

- Prvobitno je bilo zamišljeno da prostor kripte bude manji i on je bio određen za grobno mesto poglavara Srpske Crkve. Proširena kripta, ovako kako je mi znamo, ima i značajnu ulogu za stabilnost cele građevine, a sobom nosi i teološki smisao. Sama reč kripta označava skriven prostor, pa na svojevrsan način upućuje na ranohrišćanske katakombe i na period gonjenja, odnosno, mučeničkog stradanja, a Crkva Hristova je procvetala na krvi svetih mučenika. Zato je crkva u kripti Hrama i posvećena Svetom velikomučeniku Lazaru Kosovskom - ističe on.

Foto: Pink.rs/A. Aras

Sasvim je prirodno, ističe, da patrijarh Irinej bude sahranjen u kripti, u mestu odakle će svi naši patrijarsi, pod molitvenim pokroviteljstvom Prvojerarha i svetitelja Save, dočekati vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka.

Foto: Pink.rs/A. Aras

Smrt Irineja veliki je udarac za pravoslavni svet

Smrt patrijarha Irineja veliki je udarac za sav pravoslavni svet, kaže protođakon za Pink.rs.

- Svakako da je smrt Njegove Svetosti Patrijarha Irineja veliki gubitak za našu Crkvu. Međutim, naša vera je vera u večni život, koji nam je darovan Hristovim vaskrsenjem - istakao je naš sagovornik.

Foto: Pink.rs/Beta/MilošMiškov

Kako kaže, smrt jeste tragedija, ona je, dodaje, po rečima apostola Pavla, poslednji čovekov neprijatelj, no hrišćani smrt doživljavaju kao privremeno razdvajanje.

- Verujemo da smo na zemlji izgubili mudrog poglavara, dobrog pastira i duhovnog oca, ali smo na nebu dobili još jednog smelog zastupnika pred Gospodom - rekao je protođakon Kovačević.

#Patrijarh Irinej