AKTUELNO

Život dostojan čoveka do samoga kraja života.

Danas je u Skupštini grada Kragujevca osnovana zdravstvena Regionalna radna grupa za otvaranje Specijalne bolnice za pacijente kojima je potrebna posebna nega na kraju života, zbog teških bolesti i komplikovanog zdravstvenog stanja. Inicijator osnivanja ove zdravstvene grupe je Dejan Nestorović, a njeni članovi su eminentni zdravstveni radnici grada Kragujevca.

"Život dostojan čoveka do kraja života" je naš cilj i moto. Moja moralna obaveza, kao gradjanina i kao učenika jedne od najstarijih i najboljih medicinskih škola u Srbiji - ,,Sestre Ninković’’ u Kragujevcu, je da izlobiram i da molim u Beogradu, u Ministarstvu zdravlja i u Vladi Republike Srbije, da Kragujevac dobije Specijalnu bolnicu za teške i umiruće pacijente od komplikovanih bolesti, počev od karcinoma do teških srčanih bolesti, za sve one pacijente gde je nega u kućnim uslovima nemoguća zbog teških komplikacija povezanih i neizlečivih bolesti i pogotovu infekcija na kraju života.Moja majka je takav onkološki pacijent i borba da se ona zbrine sa teškom progresijom bolesti je ravna nemogućoj misiji. Želim da se otvori Specijalna bolnica za teške pacijente u skorijoj budućnosti i da se olakša i rastereti pritisak na Klinički centar, ali da se rasterete i porodice koje imaju teške palijativne ili umiruće pacijente.Potreban nam je poseban regionalni centar za palijativnu negu koji će da obuhvata prostor za pacijente od grada Kargujevca do Novog Pazara, zato je bio predlog da upravo državni sekretar Mirsad Đerlek bude član naše radne grupe. Imamo punu moralnu podršku i aposlutno razumevanje od gradonačelnika Nikole Dašića i ministra Zlatibora Lončara.

Članovi radne grupe su dr. Gordana Damjanović gradski većnik za zdravstvo i socijalnu zaštitu, profesor dr. Slobodan Milisavljević, v.d.direktor Univerzitetskog Kliničkog centra, prof.dr Dragan Vasiljević v.d.direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Biljana Stošić Ilić načelnica Šumadjiskog okruga, prof. dr Goran Davidović kardiolog, dr. Saša Vukosavljević plastični hirurg, dr Nada Milovanović i državni sekretar dr. Mirsad Đerlek.