AKTUELNO

Vladan Jovićević, direktor Doma zdravlja ''West Medic'', ističe za Pink da svi ljudi koji imaju spondilozu smeju da skijaju, ali da je oprez potreban.

- Spondiloza je skup degenerativnih promena koje se uglavnom opisuju kao takve na kičmenom stubu. Suštinski ona je deo osteoartritisa koja svoje posledice ostavlja na ostalim zglobovima. Degenrativne promene nisu suštinski vezane za kičmu nego za ceo koštani i zglobni sistem - rekao je Jovićević.

Kako je istakao ove primene se manifestuju na zglobovima.

- Što se tiče skijanja kod ovih pacijenata, posebnu pažnju obraćamo na to da se akutno ili hronično stanje ovih promena smiri i stavi pod kontrolu. Pacijenti svakako treba da se bave fizičkom aktivnošću. Mogu se baviti i skijanjem takođe. Ono gde je skijanje jedino ograničeno jeste kod onih pacijenata koji imaju problem sa kolenima zato što je skijanje aktivnost koja najviše opterećuje kolena - ukazao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Šta je, zapravo, spondiloza i koji su njeni uzroci?

Degenerativne promene na kičmi koje se javljaju starenjem, nekada uznapreduju toliko da izazivaju bolove i dovode do smanjene pokretljivosti - tada govorimo o spondilozi. Ako se čovek nedovoljno kreće i kičmu ne dovodi do krajnjih obima mogućeg, degenerativne promene se ubrzavaju. Ove promene mogu biti u obliku degeneracije diskusa između pršljenova i koštanih izrastaka, koji mogu pritiskati okolne strukture. Svi delovi kičmenog stuba koji omogućavaju pokret - zglobovi, ligamenti, i diskusi podložni su starenju. Ne korišćenjem ili nepravilnim i prevelikim opterećenjem, vremenom se gubi funkcija i pokretljivost, a javljaju se bolovi. Veliki uticaj na pojavu spondiloze može da ima i genetika. Ako neko u porodici ima spondilozu, veće su šanse da se pojavi i kod vas.

Jovićević je upozorio da preveliki pritisak na kolena može dovesti do povreda koje mogu biti bolne i zahtetevati opsežniju negu.