AKTUELNO

Evo šta da uradite da izbegnete napad agresivnog psa!

Sve su češći napadi pasa bilo vlasničkih ili lutalica, a stručnjaci su dali par saveta kako izbeći napad i šta uraditi u tom momentu. Postoji nekoliko načina kako da se odbranite od podivljalog psa.

Jedan od glavnih je, da ako dodje do napada i ako primetite da pas želi da vas ujede, da ne paničite. Poznato je da psi i druge životinje mogu da namirišu strah, pa se zato kod njih probudi pseći instikt koji će ga isprovocirati da vas napadne. Takođe ako trčeći naletite na psa, usporite korak i nastavite sa šetnjom i krenite u drugom pravcu. Ako imate hrabrosti, samo stanite mirno u mestu, ruke spustite pored tela, pa će pas izgubiti interesovanje i otići.

Foto: Pixabay.com

Takođe, bilo bi pametno da ne gledate psa u oči jer to dodatno može da razljuti agresivnu životinju. Neka vam pas bude u vidnom polju, ali izbegavajte direktan kontakt očima. To će životinji poslati signal da vi niste pretnja, pa će verovatno ubrzo otići.

Ako pas nastavi da se ponaša agresivno, suočite se sa njim i naredite mu da ode. Vodite računa da vaš zapovednički glas bude jak i samouveren, ali nikako vrisak. Najefektivnije komande su "ne" i "nazad".

Još jedan od načina je da bacite bilo koji predmet koji pas može da žvaće. Bilo koji predmet može biti od pomoći. To mu može odvući pažnju neko vreme, a vama dati priliku da se udaljite.

#Pas