AKTUELNO

Od početka pandemije, u Srbiji je zabeleženo 1.826.787 slučajeva koronavirusa, a od posledica zaraze preminulo je 14.299 osoba.

Od početka pandemije, u Srbiji je zabeleženo 1.826.787 slučajeva koronavirusa, a od posledica zaraze preminulo je 14.299 osoba.

Epidemijska slika u Srbiji i dalje je ozbiljna. Blago je smanjen broj zaraženih i redovi ispred kovid ambulanti su nešto manji, ali i dalje raste broj preminulih od posledica zaraze. Raste i broj pacijenata u bolnicama i na respiratoru.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod još 9.580 osoba, od 25.998 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 65 osoba.

Lekari upozoravaju da pandemija nije gotova.

Omikron soj trenutno je dominantan, zarazniji je od prethodnih i deca lakše oboljevaju od te varijante koronavirusa nego od ranijih, rekla je pedijatar pulmolog Univerzitetske dečje klinike u Beogradu Nevena Jovičić, za emisiju "Magazin na Prvom" Prvog programa Radio Beograda.

Precizirala je da je omikron manje invanzivan u odnosu na delta soj, da se lakše prenosi i da češće prisutan u gornjim disajnim putevima.

Epidemiolog Predrag Kon kaže za da bismo imali 10 puta manje umrlih dnevno da je vakcinisano više od 80 odsto populacije.

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, istakao je da se, uprkos velikom broju pacijenata u bolnicama, pokazalo da omikron soj nije ni mutant ni Frankenštajn, koji će nas sve pobiti.

Napomenuo je da su simptomi omikrona daleko blaži nego ranije, ali za vakcinisane.

Autor: