AKTUELNO

Juče je u Skupštini grada Beograda održana svečanost povodom obeležavanja 100 godina postojanja imena „Borba“.

Pored dokumentarnog filma o prvih sto godina Borbe, uručena su priznanja i zahvlanice zaslužnim institucijama i pojedincima koji su podržali akcije „Borbe“, dali svoj doprinos i uspešno sarađivali tokom protekle godine.

Prisutnima se na početku ceremonije obratio direktor „Borbe“ Andrija Jorgić, koji je podsetio da se veliki značaj „Borbe“ ogleda i u tome da su za nju pisali i izveštavali velikani naše književnosti i novinarstva, poput Andrića, Selenića, Ćosića…

Foto: BORBA

- Svi oni su bili deo bogate istorije naše kuće. Upravo zato, "Borba" je pokretač mnogih dnevnih, nedeljnih i periodičnih izdanja i slobodno mogu da kažem da je "Borba" kolevka jugoslovenskog i srpskog novinarstva. Važno je da i danas izlazi, kao mesečnik, da čuva tradiciju i ćirilicu, istakao je Jorgić i dodao da je „Borba“ ove godine dobitnik Izuzetne Vukove nagrade i Sretenjskog ordena drugog stepena za naročite zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima, kao i da navedena priznanja posvećuje onima koji su nekada radili u „Borbi“, ali ih i ostavlja kao temelj i zalog budućnosti „Borbe“ ,a to su upravo mlade snage koje danas čine redakciju istoimenog časopisa.

Foto: BORBA

Dobitnici Borbinih priznanja su Ministarstvo kulture i informisanja, najbolji radnik Branislav Ercegovac, RTV Studio B, Matematička gimnazija , Zavod za javno zdravlje Šabac, Javna biblioteka Doljevac, Tamara Rogović, a Borbino specijalno priznanje za najborbenijeg u 2021. godini pripalo je Novaku Đokoviću. Priznanje u Novakovo ime primio je njegov otac Srđan Đoković.

Foto: BORBA

- Moja supruga i ja često kažemo da smo ga izgubili jer ga retko viđamo, i njega i naše unuke, ali ga je dobio svet. Pravdoljubiv, dobar i istinit Novak je to pokazao i pre nekoliko nedelja, u toj velikoj borbi u kojoj smo nažalost učestvovali i mi kao njegova porodica, rekao je Đoković.

Foto: BORBA

Borba je dodela zhvalnice medijskim prijateljima i institucijama za uspešnu saradnju. Zahvalnice dobili Večernje Novosti, Štamparija Borba, Radio Fokus, Srpski telegraf, Alo medija sistem, Pošta Srbije, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, DPC Networks, Barcino turs i Kafe Borba.

Foto: BORBA

Proslavi jubileja prisustvovali su pomoćnik ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović, Srđan i Dijana Đoković, direktor "Pošte Srbije" Zoran Đorđević, predsednik GO Zvezdara Vladan Jeremić, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl...

#list Borba