AKTUELNO

U Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održava se najveća bliskoistočna konferencija i sajam posvećen dronovima Umex 2022.

Predstavnik Srbije na Umexu 2022 jeste porodična kompanija PR-DC, koja se bavi upravo proizvodnjom bespilotnih letelica. Iako kompanija postoji nepune dve godine, ovo je već drugi veliki sajam na kome nastupaju, nakon najveće svetkse izložbe Dubai Expo 2020.

Njihov štand danas je posetio princ prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan.

Predstavnici kompanije PR-DS su sa šeikom bin Zajedom 15 minuta pričali o Srbiji i o dronovima.

Šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan je prestolonaslednik Abu Dabija, zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE i de facto vladar te zemlje.

Javnosti u Srbiji je pozat kao lični prijatelj predsednika Aleksandra Vučića. Takođe u bliskim je odnosima i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali i sa bivšim američkim predsednikom Džordžom Bušom.

Njegovo lično bogatstvo se procenjuje na oko 30 milijardi, a bogatstvo njegove porodice na više od 150 milijardi dolara.

Foto: PR-DC

Za PR-DC je, kako navode u toj kompaniji, velika čast što su ih u dva dana posetili članobi kraljevske porodice - braća bin Zajed.

Najvažniji gost na otvaranju Umeksa juče je bio je šeik Mansour bin Zajed Al Nahjan, zamenik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, ministar predsedničkih poslova, član kraljevse porodice i vlasnik fudbalskog kluba Mančester Siti.

On je obišao i srpske dronove i u razgovoru sa našim stručnjacima razmenio utiske o bespilotnim letelicama iz Srbije.

Kompanija PR-DC je na Umeksu predstavila 3 drona - 2 drona IKA-01 i glavni proizvod IKA-20, čiju su serijsku proizvodnju započeli nakon Dubai Expa.

Sajam Umeks 2022 biće, pored bespilotnih letelica, fokusirani i na tehnologije simulacija i robotike ne samo u vazduhoplovnim primenama. Na komercijalnom delu sajma ulestvovaće 26 zemalja, a uz Srbiju još šest država imaće po prvi put privatne kompanije a to su Turska, Austrija, Malta, Bugarska, Izrael i bahrein. Sajam u Abu Dabiju traje do srede, 23. februara.