AKTUELNO

Kako zatvorenici u Kazneno popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici zarađuju platu?

Aleksandar Alimpić, upravnik kazneno-popravnog zatvora Sremska Mitrovica izjavio, gostujući u Jutarnjem program Televizije Pink je da je kazneno poporavni zatvor u Sremskoj Mitrovici najveći na Balkanu, te da se zatvorenici bave raznim poslovima i tako zarađuju novac.

- Imamo ogroman stočni fond, zatvorenici se bave poljoprivrednom mehanizacijom, proizvodnjom felni i tako dalje – rekao je Alimpić, dodajući da je potencijal doma ogroman, pa se trudimo da vratimo ono što je bilo 80-ih godina.

Foto: TV Pink

Kako je objasnio, osuđena lica idu na razne obuke, te je zatvor zapravo grad u malom.

- Imamo svoju banku, osnovnu i srednju školu, radionice za obuke. Bavimo se proizvodnjom prikolica i proizvedemo jednu dnevno. Da bi zatvorenik radio, mora da prođe, osim obuke, i vaspitni tretman – rekao je Alimpić.

Kako je istakao, zatvorenici su motivisani i vrlo se trude, jer je postavljen sistem vrednosti. Njihov odnos prema radu je na zavidom nivou.

Nataša Andanovski, specijalni pedagog u udruženju "Uporište" rekla je da je radno vreme u zatvoru kao i radno vreme svakog drugog zaposlenog - osam sati dnevno, 40 nedeljno.

- Fabrike bivše Jugoslavije su se nekada otimale oko radnika kazneno popravnog zatvora, moramo da vratimo taj status – rekla je Andanovski.

Foto: TV Pink

Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Srema, najavio je izložbu domaće poljoprivredne mehanizacije, gde je cilj da se izlagači okupe, uvežu i podignu konkurentnost.

Foto: TV Pink

Organizator i domaćin je „Dubrava“ – Privredna jedinica za industrijsku proizvodnju KPZ-a Sremska Mitrovica.

#Sremska Mitrovica

#Zatvor

'