AKTUELNO

Zmije su naši prijatelji, rekao je gost "Novog jutra", ali se voditeljka sa tim nije složila.

Muškarca iz Trebinja starog 41 godinu ujela je zmija usred februara! Zmija ga je ujela dok je radio na seoskom imanju, a nesrećni čovek završio je i u bolnici.

Branislav Jakovljević iz Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd, doneo je u studio “Novog jutra” udava, objašnjavajući da ova vrsta zmija, kao i smuk, nema interes u napadu na čoveka, jer joj čovek – nije plen.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ove zmije mogu napasti jedino u strahu, recimo kada nagazite zmiju. Ona nema drugu opciju nego da vas ujede jer se oseća ugroženom. Zmije su divna stvorenja i prvenstveno naši prijatelji. One jedu glodare i to ih takođe čini našim pijateljima – kaže Jakovljević.

Foto: TV Pink Printscreen

Vladica Stanković iz udruđenja "Poskok" iz Vladičinog Hana predstavio je Đoleta, zmiju koja služi za edukaciju dece.

- Srbija ima 10 vrsta zmija, tri su otrovne, njih sedam nisu. Otrovne su poskok, šarka i planinski šargan – objašnjava Stanković.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da zmije u ovo vreme izlaze iz hibernacije budući da zima nije toliko hladna. Ujedi zmija se, kaže, retko dešavaju, a u slučaju da se ipak dese, neophodna je prva pomoć koja podrazumeva istiskivanje otrova, poput istiskivanja bubuljice.

- Čovek ne sme da paniči i ne sme da se napreže, već odmah mora da istisne otrov – kaže Stanković.

Voditeljka Irina Vukotić, inače velika obožavateljka zmija, prišla je na kraju razgovora da pomazi udava, a onda je Jakovljević pokušao i da joj ga obmota oko vrata.

- Ne, ne, ne, ma ne prilazi mi! - povikala je Irina, a u nastavku pogledajte kako je to izgledalo:

Video: TV Pink Printscreen