AKTUELNO

Opštini Bela Crkva donirane su 133 sadnice lipe, čime je i formalno započeta akcija sadnje u ukupno pet lokalnih samouprava, koju sprovodi kompanija Meridian u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sa ciljem unapređenja kvaliteta životne sredine.

Predstavnici kompanije Meridian Vuk Dinčić i Damjan Stamenković prisustvovali su akciji sadnje zajedno sa šefom kabineta Ministarstva i posebnom savetnicom Sarom Pavkov i državnim sekretarom Robertom Jakšom.

Foto: Meridian/Nemanja Dedović

- Ministarstvo zaštite životne sredine podržava ovu akciju, jer su za nas važni svako stablo i svaka sadnica. Pošumljavanje i ozelenjavanje su od velikog značaja za unapređenje kvaliteta vazduha, a tom cilju je Ministarstvo iz kojeg dolazim potpuno posvećeno. Hvala kompaniji Meridian što su i oni prepoznali značaj pošumljavanja, što su se uključili i daju svoj doprinos. Samo ako budemo radili zajedno, i država i privatan sektor i građani, možemo da unapredimo kvalitet vazduha i životne sredine – rekla je Pavkov nakon što je sa predsednicom opštine Bela Crkva Violetom Simić, njenim zamenikom Darkom Stanojevim, direktorom DJUP „Belocrkvanska jezera“ Miroslavom Stuparom i članom Opštinskog veća za komunalne delatnosti Danijelom Vujičić, učestvovala u sadnji lipe.

Foto: Meridian/Nemanja Dedović

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo ovom akcijom doprineli unapređenju ekoloških standarda i kvaliteta vazduha za sve građane Bele Crkve. Takođe, svi naredni ekološki projekti važni za ovu opštinu imaće stratešku podršku kompanije Meridian. Projekat pošumljavanja i ozelenjavanja, koji smo zvanično započeli zajedno sa resornim Ministarstvom, obuhvatice celu Srbiju i značajno će unaprediti kvalitet zaštite životne sredine i nivo javnog zdravlja u našoj zemlji, istakao je Vuk Dinčić, direktor kompanije Meridian.

Foto: Meridian/Nemanja Dedović

Pored opštine Bela Crkva, akcija će u narednim danima obuhvatiti i Bačku Palanku, Novi Sad, Suboticu i Kikindu. Kompanija Meridian planira da donira ovim lokalnim samoupravama oko 1.000 sadnica. Kako kažu u kompaniji, ovo je samo prva faza, a u naredne tri godine nastaviće se akcije sadnje, a predviđena je i donacija značajnih sredstava lokalnim samoupravama za potrebe planskog uređenja zemljišta i terena na kojima će biti formirani bolji uslovi za „više kiseonika“ za buduće generacije.

Foto: Meridian/Nemanja Dedović

Šume, pluća naše planete, u procesu su nestajanja širom sveta, kako zbog prirodnih katastrofa, tako i zbog nemara i sebičnosti samih ljudi. Zasađivanje novih stabala jedini je način da se prirodi zahvalimo što nam je podarila život, a našu zemlju učinimo zdravom za buduće generacije.

Zelena agenda

Serija društveno odgovornih projekata i aktivnosti Meridiana više od dve godine ne zaustavljaju se niti jednog jedinog dana, kako u Srbiji tako i u više od 30 zahtevnih tržišta EU i sveta u kojima kompanija posluje. Veliki projekat pošumljavanja Srbije deo je Meridianove kompanijske „zelene agende“, koja još od 2020. na svim uplatnim mestima u Srbiji i regionu koristi najsavremenije prečišćivače vazduha, konstruisane u skladu sa Direktivom EU 125/2009 o uslovima kvaliteta vazduha u zatvorenim prostorijama i najvišem eko-standardu na celom kontinentu - CEN 14511.

Član „Kluba 900“ Svetske federacije privrednih komora

Veliki društveni doprinos i višegodišnji volonterski angažman kompanije Meridian prepoznala je domaća i evropska poslovna zajednica pa je tako SME Sertifikat PKS za 2021. godinu još jednom dodeljen ovoj kompaniji. U pitanju je najviši evropski standard poslovanja koji dodeljuje Svetska federacija privrednih komora (ICC-WCF), čime je Meridianu potvrđen najviši evropski rang – još jednu poslovnu godinu završava rangiran među 900 najuglednijih kompanija EU. Sertifikat se dodeljuje za ispunjenih šest grupa kriterijuma i najviših standarda poslovanja – održiv poslovni model, finansijska transparentnost, najviši kreditni rejting, odnos prema zaposlenima, očuvanje životne sredine i briga o lokalnim zajednicama.

#ekologija

#kompanija meridian

#ministarstvo zivotne sredine

#sadnice