AKTUELNO

Stupila je na snagu Uredba Vlade Srbije o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, koja predviđa da se od danas i u narednih 30 dana, usklađivanje cena goriva vrši svakog petka.

Danas od 15 sati, litar evrodizela koštaće 187,7 dinara a BMB 95 premium 176,3 dinara, saznaje Blic.

Podsetimo, Uredbom je predviđeno da nadležno ministratvo svakog petka do 15 časova objavi maksimalne moguće cene navedenih naftnih derivata, što zanači da će pumpadžije odmah posle toga moći da koriguju maloprodajne cene na benzinskim stanicama.

Međutim, cena dizela za poljoprivrednike i dalje neće smeti da raste i ograničena je na najviše 179 dinara po litru.

Kako je Vlada Srbije saopštila, najviše maloprodajne cene evrodizela i evro premijum BMB 95 utvrđivaće Ministarstvo trgovine svakog petka do isteka uredbe i objavljivati na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova

- Cene će važiti od trenutka objavljivanja. Najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara. Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine. Ministar nadležan za poslove energetike bliže propisuje način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95 - navedeno je u sapštenju.

Autor: