AKTUELNO

Prema obračunu od prošlog petka, litar evrodizela će danas do 15 časova na pumpama koštati najviše 187,7 dinara, a BMB 95 premium 176,3 dinara.

Nove cene ovih energenata, koje će važiti u narednih sedam dana, Ministarstvo trgovine trebalo bi da saopšti najkasnije danas do 15 sati, ali sudeći prema najavi predsednika Srbije, cene ovih goriva biće snižene te bi litar evrodizela trebalo da košta najviše 187,28 dinara, a BMB 95 premium 176,06 dinara.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić sinoć je na TV Pink istakao da danas naftni derivati neće poskupeti, te da će cena dizela biti niža za 0,42 dinara, a cena benzina za 0,24 dinara.

- To mislim da je građanima najvažnije. Razgovaramo sa našim partnerima svakodnevno o tome - rekao je Vučić na početku predstavljanja na TV Pink.

Usklađivanje cena evrodizela i evro premijum BMB 95 predviđeno je Uredbom Vlade Srbije o ograničenju cena ovih naftnih derivata koja je stupila na snagu 11. marta i koja predviđa da se u narednih 30 dana, usklađivanje cena goriva vrši svakog petka.

Međutim, cena dizela za poljoprivrednike i dalje neće smeti da raste i ograničena je na najviše 179 dinara po litru.

Uredba je doneta nakon drastičnog skoka cena energenata na svetskim berzama podstaknuto ratnim sukobom Rusije i Ukrajine.

Tako je u kratkom roku cena nafte tipa "brent" koju koristimo u Srbiji 8. marta skočila na čak 130 dolara po barelu, što je najviša vrednost u poslednjih pet godina. Nakon toga je, srećom, cena "crnog zlata" počela da pada, prošlog petka je barel "brenta" koštao 112,67 dolara, a od jutros mu je cena oko 109 dolara.

Budući da maloprodajne cene goriva na domaćim pumpama prate kretanja "crnog zlata" na globalnom trštu, onda i ne čudi najava o pojeftinjeju dizela i benzina u Srbiji.

Inače, kako je Vlada Srbije saopštila, najviše maloprodajne cene evrodizela i evro premijum BMB 95 utvrđivaće Ministarstvo trgovine svakog petka do isteka uredbe i objavljivati na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova.

- Cene će važiti od trenutka objavljivanja. Najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara. Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine. Ministar nadležan za poslove energetike bliže propisuje način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95 - navedeno je u sapštenju

Autor: