AKTUELNO

Akcija koju su pripadnici kosovske policije sproveli u Peći, Novom Brdu, Gračanici, Vitini i Rapči na Gori gde su pretresali privatne kuće u kojima su prostorije Crvenog krsta i privodili neke sekretare bila je nepotrebna i neprimerena, izjavio je Pokrajinski sekretar Crvenog krsta Kosova Dragiša Murganić.

- Prema mojim saznanjima, tražili su neka dokumenta, tako su rekli kada su posle 22.30 došli u naše prostorije u Kosovskoj Mitrovici - rekao je agenciji Beta Murganić.

Službenici su privođeni iako su samo radili svoj posao, kazao je Murganić, dodajući da su policajci pretres vršili na osnovu usmenog naloga tužioca u Prištini.

On je rekao da je razlog pretresa popis stanovništva koji se ovih dana vrši radi "izrade socijalne karte", jer su baš taj materijal tražili.

- To rade svi u svetu. Crveni krst izrađuje socijalne karte za sve ljude, jer se posle toga rade kriterijumi kome treba humanitarna pomoć a kome ne - rekao je Murganić i dodao da njihova akcija nije imala nikakav politički karakter.

On je kazao da su o pretresima obavešteni Crveni krst Srbije i Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Na Kosovu rade 22 opštinske organizacije Crvenog krsta Srbije, a ovih dana njihovi aktivisti idu od vrata do vrata, uzimaju podatke o članovima domaćinstava, uz usmeno obrazloženje da je akcija apolitična i da oni rade na izradi nove socijalne karte.

#Kosovo

'