AKTUELNO

Do 15. maja traje Sajam automobila u Beogradu, a ova manifestacija održava se nakon tri godine s obzirom na to da ranije situacija sa koronavirusom to nije omogućavala.

Novina ove godine za sve ljubitelje automobila je i odrednica "Eco" kojom organizatori žele da predstave vozila sa ekološki naprednim pogonskim rešenjima, automobile na električni pogon, hibride, lake hibride, ali i nove modele sa konvencionalnim pogonima za koje se pretpostavlja da su ekološki unapređeni i da zadovoljavaju visoke ekološke standarde. 

Foto: Tanjug/STRAHINJA ACIMOVIC

Među prvima su se za učešće na sajmu prijavili neki od najprodavanijih brendova – Škoda, Tojota, Reno Nisan, Suzuki, Isuzu, Ford, Citroen, Hjundai, Volvo, Kia, Mazda, Jaguar i Land Rover – a uz dobar motiv format nastupa istražuju i u Stelantisu (Fijat, Džip, Pežo, Opel). Slične vesti o namerama stižu i iz Poršea SCG (VW, Audi, Seat, Cupra, Porše) i Delta auto grupe (BMW, Mini, Honda).

Zanimljivo je da će u hali 3 biti velika izložba starovremenskih automobila, organizovana po tematskim celinama, kao svojevrsna paralela izložbi najnovijih modela. Tako se posetiocima koji posete Sajam automobila pruža i mogućnost putovanja kroz vreme i istoriju automobilske industrije.

Najjeftiniji automobil sa Sajma je "citroen ami", električni automobil u razmerama "smarta", koji u EU košta samo 6.000 evra bez dažbina, pa će kod nas to biti koju "hiljadarku" više. Jedan od najskupljih serijskih i konvencionalnih vozila je superluksuzni "mercedes EQS", zapravo električna S klasa, sa cenom od 162.000 evra.

Među 48 novih modela koji će biti predstavljeni srpskoj publici, od čega su 36 premijere a 12 noviteti, sa potpuno električnim ili punim hibridnim pogonom biće ih čak 36. Čisto električnih automobila među premijerama i novitetima je čak 25, odnosno više od 50 odsto. Među njima su i ovogodišnji pobednici izbora za svetski i evropski auto godine, Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6.

Foto: Tanjug/STRAHINJA ACIMOVIC

Svi automobilski brendovi ove godine izloženi su u hali 1 Beogradskog sajma.

Podsećamo, radno vreme tokom Sajma automobila je svakog dana 10 do 20 sati, osim u nedelju 15. maja, kada sajam traje do 19 sati. Pojedinačna ulaznica košta 400 dinara, grupna 300, grupna za đake i studente 200. Parking (u krugu Sajma) plaća se 150 dinara po započetom satu (maksimalna, dnevna karta košta 750 dinara).