AKTUELNO

Sudeći po temperaturama poslednjih nekoliko dana, leto kao da je stiglo, a mnoge je to nateralo da već posegnu za raznim načinima rashlađivanja. Ipak, oni koji poseduju ovaj uređaj trebalo bi da znaju na šta treba da obrate pažnju kako bi izbegli probleme sa zdravljem.

Već je poznato da su klima-uređaji izvor mnoštva bakterija, vlage, buđi i sličnih materija koje mogu biti štetne za naše zdravlje. U želji da se što pre rashladimo, a naročito tokom iznenadnih visokih temperatura, često zaboravljamo ili nemamo vremena da očistimo svoj klima-uređaj, ali to može biti velika greška.

Detaljno čišćenje

Paljenje klime nakon što je neko vreme bila van upotrebe moglo bi da bude vrlo opasno. Zato je neophodna da je prethodno dobro očistite. Kad se pokrenu nakon nekog vremena, ovakvi uređaji mogu biti uzročnici pojedinih bolesti, a naročito onih disajnih. Jedna od njih je i legionarska bolest, uzrokovana bakterijom legionelom, a čiji su simptomi slični atipičnoj upali pluća. Važno je napomenuti da se, osim u klimi, legionela može naći i u osveživačima vazduha, ledomatima i instalacijama za hidroterapiju. Takođe, ako ne čistite redovno klima-uređaj, to može uticati i na brzinu rashlađivanja prostorije, odnosno kad klima nije adekvatno očišćenja, intenzitet kojim se ispušta vazduh iz nje nije isti, što dodatno doprinosi širenju prljavštine prostorijom. Zato, krpu u ruke i detaljno očistite sve delove.

Foto: Pixabay.com

Filteri

Dodatnu pažnju treba obratiti i na filtere u klimi. Ako ne možete da ih očistite, trebalo bi da ih zamenite. Kako biste pravilno očistili filtere iz klime, stručnjaci savetuju da ih čak potopite na neko vreme u toplu vodu u koju ste prethodno dodali malo sredstava za čišćenje, a pre nego što ih vratite u uređaj, dobro ih osušite. Osim filtera i samog klima-uređaja, jednom ili dva puta godišnje proverite i spoljašnju cev, u kojoj je moguće da se nakupe materije koje je mogu zapušiti. I za kraj, dobro je znati da klima ne mora da bude nužno uređaj koji je štetan za zdravlje, ali važno je da se dobro pripremite za njeno korišćenje.