AKTUELNO

Jedna od najopasnijih vrsta meduza pojavila se u Grčkoj!

U Jonskom i Egejskom moru se pojavila vrsta meduze koja nije nimalo naivna. U pitanju je jedna od najopasnijih vrsta na Mediteranu zbog jakog neurotoksina koji ima, a koji se prenosi ubodom. Ljubičaste meduze su počele da kvare uspešnu turističku sezonu i da što više kupača teraju iz vode.

Opekotina ovih meduza je veoma bolna i može da izazove ozbiljne posledice ukoliko obuhvati više od polovine tela, kada je neophodna hospitalizacija. Ljubičasta meduza se pojavljuje u intervalima od decenije, a poslednjih godina, zbog promene klimatskih uslova i ukupnog porasta temperature mora, pojavljuje se i češće.

Sve je počelo pre desetak dana, kada su sa Kefalonije, Zakintosa, Paksosa, Antipaksosa, Krfa i Peloponeza počela da stižu upozorenja da su primećena jata opasnih meduza. Mediji su odmah reagovali, ali zabrinutost je dodatno porasla kada se ova vrsta pojavila i na atinskim plažama. Kupači su odmah upozoreni da izađu iz vode, tako da se ovih dana u moru kupaju samo oni najsmeliji.

"Nismo očekivali da će ovog leta biti toliko ljubičastih meduza koje su prošlog leta bile lokalizovane samo u manjim delovima Egeja, da bi se ovog leta proširile na celo Sredozemlje i Jonsko more. Pratimo situaciju i čekamo da vidimo šta će se dešavati na Jadranskom moru", izjavio je za TV Skaj Hristos Taklis, morski biolog i menadžer Grčke opservatorije biodiverziteta.

On objašnjava da su meduze ove godine stigle iz Italije, da je tome pogodovala njihova potraga za toplijom vodom, od 16 do 27 stepeni, jer se hrane planktonom.

Ova vrsta je do sad bila prisutna u Mediteranu u glavnom u blizini španske i italijanske obale, a sada ozbiljno preti da ugrozi letovanje u Grčkoj. Posledica bolnog napada ljubičaste meduze po ljudsko telo je povreda veličine oko deset centimetara, pri tome meduza ispušta neurotoksine, zbog čega se na koži javljaju otoci, bolne opekotine i osip, a kod onih sa povišenom osetljivošću može doći i do kardioloških problema, tahikardije, pada pritiska, jake glavobolje, dijareje, bronhijalnog spazma, gušenja i povraćanja, pa je tada neophodno potražiti pomoć lekara.

Protiv otrova ove meduze pomaže momentalno ispiranje u moru, a zatim nanošenje sode bikarbone i kortizonske kreme.

Kupači su zamoljeni da ne iznose meduze i da ih ne zakopavaju u pesak jer su opasne i ako neko na njih nagazi. Takođe, računa se na saradnju kupača da odmah obaveste nadležne o njihovoj pojavi, da ih fotografišu i tako pomognu morskim biolozima.

Stručnjaci nisu u stanju da odgovore kada će se ljubičasta meduza povući, jer njihovo kretanje zavisi od podvodnih struja, što znači da u toku jednog dana mogu da se presele na novu lokaciju.