AKTUELNO

Ministar Vulin je ponovio da se zalaže za oštriju kaznenu politiku kada su u pitanju ova dela.

Ministar policije Aleksandar Vulin najavio je za danas sastanak predstavnika ministarstva unutrašnjih poslova i ministarstva prosvete, na kojem će biti dogovoreni modaliteti kako da se, u slučaju dojave o bombi, na najbolji način maturski ispiti sprovedu, a deca zaštite od hakerskih napada.

Kako ističe, uglavnom je u jednom trenutku pogođeno više desetina ili stotina objekata, te je jasno da je reč o organizovanom hakerskom napadu.

Foto: TV Pink Printscreen

Ponovio je da se zalaže za oštrije kazne kada su u pitanju ova dela, ali da se u sudskoj praksi pokazalo da kazne na kraju budu - uslovne.

Dojave o bombama i hakerski napadi, dodaje, ostavljaju posledice, kako materijalne, tako u vidu straha i traume kod građana i dece.

Policija naše zemlje je, kako kaže, rešila 99 odsto slučajeva dojava o bombi, ali kada je reč o dojavama koje stižu iz inostranstva, situacija je teža, budući da nekada međunarodni partneri i provajderi odgovore na zahteve, a nekada ne.

Foto: unsplash.com, E-Stock/Andrija Soković

Kao pozitivan primer istakao je nedavno hapšenje u Gambiji na osnovu informacija srpske policije i dojave i dodao da je taj mladić priznao da je bio u kontaktu sa studentom iz Poljske koji mu je rekao da to uradi, pa srpska policija sada od Poljske traži tog studenta.

Ministar se zahvalio kontradiverzionim timovima Ministarstva unutrašnjih poslova na kontinuiranom i neprekidnom radu, ali i Vojsci Srbije koja je dala sve svoje kontradiverzione timove za učešće u pregledima.